"Eko" wina jednym z głównych trendów branży winiarskiej
Wina organiczne to obecnie jeden ze światowych trendów. Związane jest to z rosnącą świadomością konsumentów, którzy coraz chętniej sięgają po wina "eko".
Aktualnie niemal każdy liczący się dystrybutor win posiada w swojej ofercie produkty "eko". Wszystko, dlatego że napoje winiarskie pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych posiadają spory potencjał rynkowy.
Organiczne wina stają się światowym trendem. Przyczynia się do tego świadomość konsumentów, która w ostatnich latach zdecydowanie rośnie. Klienci coraz częściej decydują się sięgać po wina "eko".
Przykładami produktów "bio", które w swojej ofercie ma większość producentów, jest cydr, wino owocowe czy wino gronowe, a wśród nich nawet prosecco.
Wina organiczne na świecie stanowią nieco ponad 3,5 procent całego rynku wina. W 2017 roku wypito łącznie ponad 670 mln butelek z takim winem. Przewiduje się, że za trzy lata, na całym świecie będzie się piło ponad miliard butelek "eko" wina.
Głównymi producentami win organicznych są Włosi, Hiszpanie i Francuzi. Natomiast jego konsumentami przede wszystkim Europejczycy. Wśród nich zdecydowanie najwięcej win tego typu wypijają Francuzi, Brytyjczycy oraz Niemcy.
W Polsce odsetek konsumujących wina "eko" jest niewielki. Mimo to producenci i dystrybutorzy win właśnie w winach organicznych widzą duży potencjał i decydują się na inwestowanie w organiczne wina.