
Ekspresy - wydajność, jakość i pełny profesjonalizm
Kawowa rewolucja dotarła do Polski. Odkrywamy nowe smaki i aromaty kawy pochodzącej z najdalszych zakątków świata, a przy tym potrafimy docenić sposób, w jaki została ona przygotowana. Nie doświadczylibyśmy tego, gdyby nie ekspresy. Ich właściwy dobór wcale nie jest taki łatwy, jak mogłoby się wydawać.
Szukajcie, a znajdziecie
Wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki porannej kawy. Czarna, z mlekiem, bez dodatku cukru? Każdy lubi ją w innej postaci. Jednak nie wszystkie smakują i pachną tak samo. Czy to kwestia tylko i wyłącznie rodzaju ziaren, z których zostaje zaparzona? Pewnie nie. Wobec tego warto pochylić się nad całym procesem jej przygotowania. Naprzeciw ulubieńcom kawy wychodzą ekspresy, a w zasadzie cała rzesza ekspresów, których na rynku pojawia się coraz więcej. Producenci prześcigają się w modyfikacjach systemów czy urozmaicaniu funkcji ich działania. Nic nie może przecież stanąć na przeszkodzie, byśmy byli rozpieszczani nie tylko kawą, ale także łatwością przebiegu procesu jej przygotowania. Kilka lat temu byłoby to nie do pomyślenia, a dziś? Klik, klik, klik i kawa jest gotowa. W tej rozkoszy smaku i bezproblemowości przygotowania napoju bogów - jak często nazywa się kawę - pojawia się nutka niepewności. Jaki ekspres wybrać, by był on idealny dla lokalu, w którym będzie on wykorzystywany? Czy ten sam sprawdzi się w kawiarni, restauracji, bistro albo hotelu? Na co zwrócić uwagę, by urządzenie było łatwe w obsłudze, nie psuło się, a jednocześnie gwarantowało pełnię smaku kawy? Odpowiedzi na te pytania poszukuje mnóstwo osób. Wystarczy dobrze poznać rynek ekspresów, a wówczas każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. Nieprzypadkowo napisane było bowiem: "szukajcie, a znajdziecie".
Ręka mistrza
Rynek nie cierpi próżni. O tej na pewno nie można mówić w przypadku dostępności ekspresów do kawy. Producenci oferują bowiem szeroki wybór urządzeń, począwszy od automatycznych, po kolbowe lub ciśnieniowe, a nawet ekspresy na kapsułki. Ekspresy automatyczne to idealne rozwiązanie dla lokali, w których panuje naprawdę spory ruch. Maszyny są stosunkowo łatwe w obsłudze, ponieważ wystarczy wybrać odpowiedni przycisk i po chwili kawa jest już gotowa do podania. Na rynku można znaleźć automatyczne ekspresy ciśnieniowe z młynkiem, który umożliwia mielenie ziaren. Praktycznie wszystkie urządzenia posiadają też funkcje spieniania mleka.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<