Elementy energooszczędnego zmywania

Elementy energooszczędnego zmywania

Oszczędzanie energii jest jednym z największych wyzwań stojących przed firmami z branży gastronomicznej. Kuchnia, z jej licznymi urządzeniami, jest jednym z miejsc, gdzie występuje największe zapotrzebowanie na energię: w zależności od rodzaju i wielkości firmy odpowiada nawet za 25 proc. całkowitego zużycia energii. Na szczęście potencjał oszczędności jest tu odpowiednio wysoki. Prezentujemy innowacyjne rozwiązania energooszczędne, zastosowane przez markę Winterhalter w zmywarkach gastronomicznych. To właśnie dzięki przemyślanej technologii rachunki mogą maleć, a zyski rosnąć.

Odzyskiwanie ciepła

Tego jeszcze nie było: wszystkie zmywarki kapturowe serii PT firmy Winterhalter są wyposażone w system odzysku ciepła. Kompaktowy wymiennik EnergyLight wykorzystuje energię z wody ściekowej do podgrzania zimnej wody dopływowej. Dzięki temu automatycznie zmniejsza się zużycie energii w każdym cyklu zmywania. W ten sposób można zaoszczędzić nawet do 20 proc. energii, w porównaniu z tradycyjnymi systemami nagrzewania wody.

Jeszcze więcej ciepła

Zmywarki można wyposażyć również w duży wymiennik ciepła odzyskujący energię z wody ściekowej i dodatkowy wymiennik ciepła do powietrza wylotowego. Modele EnergyPlus wykorzystują w ten sposób energię z wody ściekowej oraz z powietrza wylotowego do dwustopniowego ogrzewania zimnej wody dopływowej. Dzięki temu koszty pracy zredukowane zostają o 20 proc. w każdym cyklu mycia. Modele EnergyPlus to rentowna inwestycja, pozwalająca na długofalową oszczędność energii: dodatkowe koszty zakupu systemu amortyzują się w krótkim czasie.

Oszczędność korzystania z zasobów naturalnych

Nowy system płukania z napędem znacznie redukuje standardową ilość wody. Pozwala to zaoszczędzić ok. 12 proc. kosztów eksploatacyjnych na jeden proces zmywania. Udoskonalony w ten sposób system gwarantuje doskonały efekt, mimo zużycia znacznie mniejszej ilości świeżej wody!

Wiesz, ile zużywasz!

Kolejnym rozwiązaniem energooszczędnym zastosowanym przez Winterhalter jest funkcja Connected Wash, która pozwala na analizę danych dotyczących pracy i użytkowania urządzenia. Indywidualne wskazówki dotyczące oszczędzania energii i zalecenia dotyczące eksploatacji są przekazywane za pośrednictwem platformy cyfrowej operatorowi i personelowi myjącemu, co pozwala na bardziej oszczędne mycie naczyń.

Wysoka jakość na długie lata

Nie bez znaczenia jest także materiał, z którego wykonane są zmywarki gastronomiczne Winterhalter. Marka stosuje materiały wysokiej jakości, które nie tylko są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia, ale także zapewniają oszczędność energii. Zastosowanie nowoczesnych materiałów i technologii pozwala na zredukowanie zużycia energii nawet o 30 proc.

Gdyby zakup nowoczesnej zmywarki był zbyt obciążający dla budżetu restauracji, Winterhalter oferuje możliwość długoterminowego najmu zmywarek. Takie rozwiązanie pozwala wyposażyć lokal gastronomiczny w najnowocześniejszy sprzęt zmywający bez konieczności angażowania dużych zasobów finansowych. W przypadku skorzystania z tej usługi, wynajmujący dysponuje wysokiej jakości sprzętem bez konieczności jego zakupu. Umowę podpisuje się na określony czas, ze stałą ratą. Po jej zakończeniu można (ale nie trzeba) wykupić sprzęt po preferencyjnej cenie. Więcej informacji o możliwościach urządzeń można znaleźć na stronie: www.winterhalter.pl