Festiwal

Festiwal "Jedz Pij Warszawo" już w weekend w stolicy

25 i 26 stycznia odbędzie się festiwal "Jedz Pij Warszawo". To największe kulinarne wydarzenie roku prezentujące zarówno historię, tradycję i kulturę jak również najnowsze trendy gastronomiczne stolicy. W programie wydarzenia między innymi: live cooking  i degustacje, karnawał przekąsek i zakąsek, warsztaty kulinarne i koktajlowe, spotkania z najlepszymi szefami kuchni, sommelierami i barmanami, strefa WEGE WAWA i targ festiwalowy oraz pokazy, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia. Zapraszamy do Pałacu Kultury i Nauki, aby celebrować to co najlepsze wokół polskiego stołu!

Gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością

W wielu miastach na świecie organizowane są festiwale i wydarzenia promujące lokalne produkty spożywcze i kulturę gastronomiczną. Taste of London, Madrid Fusion, Prague Food Festival, Copenhagen Cooking, Oktoberfest Monachium przyciągają zarówno miejscową społeczność jak i tłumy turystów, promując miasto, kraj i ich kulinarne dziedzictwo.  Festiwal "Jedz Pij Warszawo" nawiązuje tradycją do legendarnej "Wystawy kucharsko-spożywczej" z 1902 roku, kiedy to nasza stolica, obok Wiednia i Frankfurtu nad Menem stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie. Ambicją organizatorów wydarzenia jest pokazanie jak na przestrzeni wieku zmieniały się gastronomiczne zwyczaje i upodobania. Goście festiwalu poznają kultowe warszawskie bary i restauracje lat dwudziestych i trzydziestych XX wieku. Bartosz Węglarczyk i jego goście zaproszą na Rozmowy Mistrzów "PRL na widelcu", w trakcie których  gwiazdy kultury i estrady opowiedzą jak i gdzie się bawiła się warszawska bohema tamtych czasów.

 - Pokazanie prawdziwego oblicza kulinarnych tradycji Warszawy to jeden z celów Festiwalu. Nasza kuchnia w ujęciu historycznym jest naprawdę fascynującą przygodą. Warto zapoznać się z tym jak zmieniała się na przestrzeni lat , spróbować dań i trunków, które są prawdziwą wizytówką stolicy. To wyjątkowa okazja do poznania kulinarnej przeszłości, ale także współczesnego oblicza naszego miasta oraz nowych trendów na rynku gastronomicznym - powiedział Grzegorz Mazur, kierownik rekonstrukcji historycznej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Partner Festiwalu.

Najlepsi szefowie kuchni, barmani i sommelierzy w akcji

W trakcie festiwalu będzie można zobaczyć i spróbować dania przygotowywane na żywo przez najlepszych szefów kuchni warszawskich restauracji. Pojedynek na tatary z Robertem Sową, Makłowicz kontra Makłowicz - winne potyczki rodzinne czy Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy to tylko niektóre atrakcje wydarzenia. W ramach Festiwalu odbędzie się karnawał przekąsek i zakąsek. Mistrz Świata Barmanów "Flair" Tomasz Małek oraz barmani z THE ROOTS Bar & More - pierwszego baru z Polski, który znalazł się na liście World?s 50 Best Discovery, przedstawią sposoby na przygotowanie w domu znakomitych koktajli z łatwo dostępnych składników.

Dzisiaj Warszawa jest WEGE

Dzisiaj stolica Polski znajduje się w światowej czołówce  wegetarianizmu. Strefa "Wege Warszawa" zaprezentuje nowe trendy, jak: freeganizm, kuchnia roślinna, kiszonki, mięso bez mięsa czy wege lokalność. W ramach popularyzacji  "Zielonej Wiedzy" odbędą się spotkania z ekspertami i dyskusje na tematy. "Zero Waste" oraz "Reduce, reuse, recycle",  czyli o promowaniu zdrowego dla środowiska stylu życia, zrównoważonego rozwoju i konsumpcji dóbr oraz redukcji odpadów.  

Największe wydarzenie kulinarno-kulturalne roku !!!

Pomysłodawcą festiwalu "Jedz Pij Warszawo" jest Piotr  Popiński,  uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel  restauracji: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Założyciel pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się dużą  popularnością Festiwalu Wódki i Zakąski.  

Organizatorem wydarzenia jest Eat & Drink Poland, we współpracy z Grupą Restauracyjną Good Food Concept, Zarządem Pałacu Kultury i Nauki Sp. z o.o. oraz  Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent m.st Warszawy.