Festiwal Kuchni Dworskiej już jutro!
XVI edycja konkursu odbędzie się w Podzamczu Chęcińskim. Rywalizacja połączona będzie z pokazami kulinarnymi najznamienitszych szefów kuchni, rekonstrukcjami historycznymi, jarmarkiem produktów regionalnych oraz innymi licznymi konkursami.
Do Podzamcza Chęcińskiego zawitają najlepsi szefowie kuchni z kraju, którzy będą walczyć w eliminacjach do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. To jednak tylko jeden z elementów tego wydarzenia. Na festiwalowej scenie odbędą się komentowane pokazy kuchni dworskiej, w tym również wystąpienie profesora Jarosława Dumanowskiego pt. "Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji". Nie zabraknie nawiązań do kuchni myśliwskiej - czy poprzez wybitnego jej znawcę Jakuba Wolskiego, jednego z organizatorów czy też spotkania z leśnikami i łowczymi. Na stoiskach Lasów Państwowych z nadleśnictw Kielce, Jędrzejów i Zagnańsk oraz Polskiego Związku Łowieckiego - Zarządu Okręgowego w Kielcach będzie można poznać nie tylko dary lasu, ale też obejrzeć dawną, tradycyjną zastawę i broń kolekcjonerską Klubu Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego. Będzie także możliwość porozmawiania z wybitnymi szefami kuchni, którzy zasiądą w jury konkursu.
Kultywowanie oraz utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych, a także szeroko pojęta edukacja w zakresie początków kuchni polskiej, wywodzącej się z kuchni myśliwskiej są głównymi celami festiwalu. Wydarzenie doskonale wpisuje się w charakter miejsca, w którym się odbędzie - XVII-wieczny dwór starostów chęcińskich to miejsce na wskroś przesiąknięte historią. Na co dzień zjemy tu dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką. To doskonałe miejsce, aby zaprezentować nie tylko polskie tradycje kulinarne, ale też historię i kulturę.
Podczas Festiwalu przewidziany jest również konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z powiatu kieleckiego - możliwość podglądania warsztatu mistrzów jest bardzo ważna w kształtowaniu młodych kucharzy.
XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej odbędzie się 8 czerwca na terenie Regionalnego Centrum Naukowo-Technologicznego w Podzamczu Chęcińskim.