Festiwal Kuchni Dworskiej: znamy zawodników i jury

Festiwal Kuchni Dworskiej: znamy zawodników i jury

W dniach 7-8 czerwca 2023 roku szefowie kuchni skupią się na dawnych polskich tradycjach kulinarnych. W Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym w Chęcinach odbędzie się XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej.

Organizatorzy konkursu udostępnili informacje dotyczące jury, które będzie czuwać nad przebiegiem konkursu oraz oceniać zmagania zawodników. Sekretarzem konkursu będzie Piotr Szczygielski. W skład jury degustacyjnego wejdą:

  1. Jean Bos - dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji;
  2. Marcin Soból - Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska;
  3. Krzysztof Kowalski - członek Klubu Szefów Kuchni, szef kuchni w Restauracji U Wieniawy w Warszawie;
  4. Tomasz Krake - szef kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni, dyrektor na Polskę firmy Hobart;
  5. Łukasz Jończyk - członek Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Jeśli chodzi o jury techniczne, to w jego składzie znaleźli się:

  1. Jakub Wolski - szef kuchni, właściciel Soul Food Bistro & Catering w Piotrkowie Trybunalskim;
  2. Janusz Garncarczyk - szef kuchni Lemon Resort&SPA w miejscowości Gródek nad Dunajcem.

Przypomnijmy, że konkurs podzielony jest ze względu na uczestników. Osobo rywalizują profesjonaliści, a osobno uczniowie ze szkół gastronomicznych. Do dzisiaj zakwalifikowane ekipy mogły drogą elektroniczną potwierdzać swój udział w konkursie. Tym sposobem w dworskiej rywalizacji udział weźmie sześć ekip profesjonalistów i trzy uczniowskie.

Profesjonaliści:

  1. Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki - Hotel H15 Boutique, Warszawa;
  2. Mariusz Putek, Mateusz Cheda - Rynek 11 & Binkowski, Kielce;
  3. Artur Siudowski, Maxymilian Miłosz - Restauracja Sztormowa, Gdańsk;
  4. Szymon Pitera, Maciej Undziakiewicz - Hotel Bristol, Restauracja Folk, Rzeszów;
  5. Maciej Kubiak, Franciszek Wachowiak - Hotel Platinum Residence, Poznań;
  6. Łukasz Kijak, Dżesika Konieczka - MARINA GAJ, Konin.

Uczniowie szkół gastronomicznych:

  1. Wiktoria Kowalska, Kinga Garbat - Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach;
  2. Adam Łodej, Iwo Nowacki - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach;
  3. Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk - Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach.

W trakcie konkursu odbędzie się również wystąpienie prof. Jarosława Dumanowskiego na temat "Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji", a także pokaz kulinarny z szefem kuchni Sebastianem Strójwąsem z restauracji Da Vinci.

Festiwal za swój główny cel przyjął kultywowanie oraz utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych, a także szeroko pojętą edukację w zakresie początków kuchni polskiej, wywodzącej się z kuchni myśliwskiej. Konkurs ten jest ogólnopolski, a jego zwycięzca będzie miał prawo wystartować w tegorocznym Kulinarnym Pucharze Polski.

Każda z zakwalifikowanych drużyn będzie musiała przygotować osiem porcji przekąski oraz tyle samo dań głównych. Do obowiązkowych produktów, z których ma składać się przekąska są: polędwica z jelenia, owocowe runo leśne, ser długo dojrzewający. Natomiast jeśli chodzi o danie główne, to składać się ono musi z królika oraz wężymordu czarnego korzenia.