Finał III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Finał III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

23 czerwca 2025 roku Aula Kryształowa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stała się miejscem, w którym młode talenty kulinarne świętowały swoje osiągnięcia w ramach finału III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Uroczystość przyciągnęła pasjonatów sztuki kulinarnej oraz przedstawicieli branży. Nie zabrakło emocji, wzruszeń i kulinarnych uniesień. Uroczystość poprowadzili prezeska Belvedere Gourmet Group i założycielka Akademii, Elżbieta Nitsze, oraz ekspert merytoryczny - Paweł Gruba.

Absolwenci III Edycji Akademii odebrali dyplomy. Najzdolniejsi studenci z rocznika otrzymali nagrody. Wyróżnienia przyznano na podstawie punktów zdobytych przez studentów w trakcie piętnastu warsztatów. Trzy pierwsze wyróżnienia i nagrody w postaci specjalistycznych kursów cukierniczych w Warsaw Academy of Pastry Arts trafiły do Oskara Wolnego (IV Wyróżnienie) reprezentanta Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, Julii Janik (III Wyróżnienie) z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Jakuba Jacolika (II Wyróżnienie) z Zespołu Szkół im. J. K. Kluka w Wojewodzinie.

Wyróżnienie i nagrodę w postaci  wyjazdu kulinarnego wraz z warsztatami kulinarnymi do Landsberg am Lech koło Monachium zdobył Mateusz Rutkowski (I Wyróżnienie) z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Nagrodę dla Najlepszego Cukiernika przyznano Wiktorowi Budajowi z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, który otrzymał pięciodniowy kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska.

Nagroda dla Najzdolniejszego Studenta trafiła do Joanny Kanieckiej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Zwyciężczyni odbędzie 11-dniową podróż kulinarną połączoną ze stażem w restauracji Jordnaer w Kopenhadze, gdzie będzie doskonalić umiejętności pod okiem szefa kuchni Erica Vildgaarda, zdobywcy trzech gwiazdek Michelin.

Ponadto Joanna Kaniecka i Mateusz Rutkowski otrzymali indeksy na studia w SGGW na kierunek gastronomia i hotelarstwo.

Gratulujemy!