Finał konkursu Kukurydziane Inspiracje
W czwartek, 20 listopada 2025 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w podwarszawskim Mysiadle odbył się finał III edycji konkursu dla młodych kucharzy - Kukurydziane Inspiracje. Motywem przewodnim dań konkursowych była kukurydza.
Do wielkiego finału - zorganizowanego przez Polski Związek Producentów Kukurydzy - zakwalifikowało się pięć duetów. Ich zadaniem było przygotowanie dania głównego i deseru na bazie kukurydzy. To właśnie kukurydza odgrywała główną rolę na talerzu, stanowiąc blisko 70 proc. wszystkich wykorzystanych składników.

Uczestnicy wykazali się kreatywnością i smakiem, prezentując 10 różnych dań. Wśród konkursowych propozycji pojawiły się m.in. kukurydziane arancini, ravioli, a nawet lody.

W jury zasiedli: Maciej Piątek - szef kuchni restauracji Atta w hotelu At Hotel 35 w Słupcy, Artur Wesoły - szef kuchni i dietetyk oraz Karolina Mikołajczyk-Nieckarz - nauczyciel ZSPS w Poznaniu.

Zwycięzcami zostali Emilia Sobaś i Filip Pluta z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Na drugim stopniu podium uplasowali się Mateusz Rutkowski i Klaudia Sikora, reprezentując Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce. Trzecie miejsce zajęli Joanna Kaniecka i Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny "Inki" w Kielcach.

Gratulujemy!






