#FoodFeelsGood - 23 marca powraca Restaurant Week

#FoodFeelsGood - 23 marca powraca Restaurant Week

Od dzisiaj startuje największe i najpopularniejsze wydarzenie w Polsce - Restaurant Week. W tym roku, nadchodząca edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia. Dla spragnionych uczestników wydarzenia, którzy chcą przeżyć najlepsze doświadczenia w restauracji - czeka popisowe 3-daniowe menu #SpozaKarty oraz Prezenty od Partnerów Festiwalu.

Każdy z nas lubi poprawiać swoje samopoczucie jedzeniem, a wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie. Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, która będzie edukować o relacjach między tym co jemy a jak się czujemy i zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych. Kampania towarzyszy wiosennej edycji Restaurant Weeka, największego Festiwalu kulinarnego w Polsce. Każdy z nas uwielbia pyszne jedzenie, lubimy wtedy spędzać czas z najbliższymi i dlatego jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień.

400 restauracji z 14 miast

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

Dania #SpozaKarty

Menu wiosennej edycji zaskakuje! Chefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań spoza karty, bogatych w super składniki takie jak błonnik, antyoksydanty, foliany, witamina D, magnez czy produkty fermentowane! Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu Gości oraz ich dobre samopoczucie. Już sama lektura menu potwierdza, jak starannej selekcji składników dokonali jego autorzy. Jest sezonowo i przede wszystkim zdrowo, stąd sporo nowalijek, owoców i warzyw, w wielu ciekawych odsłonach. Jest bardzo szeroki wybór ryb i owoców morza bogatych w witaminy i składniki odżywcze jak np. białko, cynk czy kwasy omega-3. Wśród nich: okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary. Jest polska dziczyzna i najlepszej jakości wołowina.

Każdy z nas ma swoje ulubione danie, takie które kojarzy się nam z czasem dziecięcej beztroski lub z wakacjami u babci. Dla jednych będzie to barszcz, dla innych rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych pizza z podwójnym serem i lody na deser. Lubimy takie potrawy, które sprawiają, że czujemy się odprężeni, a z każdym kolejnym kęsem rośnie w nas poziom zadowolenia. I to właśnie jest comfort food!

Comfort food - wyznacznik nowoczesnej kuchni

Dań w stylu comfort food będzie można spróbować już podczas zbliżającej się edycji Restaurant Week w Poznaniu. Na Gości w festiwalowym menu czeka więc otulające i kremowe risotto porowe z wędzonym łososiem i musem z topinamburu, nostalgiczne de volaille z perliczki, gratin z włoskiej kapusty confit, ziemniaki z boczkiem i cebulą czy jabłecznik jak u mamy z crunchem migdałowym z cynamonem, lodami waniliowymi i chipsami z pieczonego jabłka. Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru!

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu: https://bit.ly/3tlmKiN