Gala Finałowa w Belvedere już za nami!

Gala Finałowa w Belvedere już za nami!

13 czerwca odbyła się Pierwsza Wielka Gala Finałowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Dla wszystkich adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mistrzów był to z pewnością ekscytujący moment.

Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, czyli organizatorzy całego wydarzenia, zadbali o odpowiednią oparwę wieczoru. Zaprosili gości do Auli Kryształowej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Debiutancki rok akademicki 2022/2023 został zakończony ujawnieniem, kto okazał się najzdolniejszym uczniem pierwszej edycji Akademii (w opinii kadry trenerskiej) oraz wręczeniem dyplomów wszystkim studentom. Tego wieczoru zostały również wręczone nagrody specjalne dla najbardziej wyróżniających się studentów, a galę zwieńczył elegancki koktajl party.

Galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group oraz Paweł Gruba - ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Najważniejszym punktem wieczoru było oczywiście wręczenie dyplomów oraz nagród dla studentów, które poprzedziło uhonorowanie szkół i nauczycieli. Specjalną nagrodę dla najbardziej zaangażowanej szkoły w postaci całodniowych warsztatów kulinarnych dla uczniów placówki, poprowadzonych przez Davida Gaboriaud, otrzymał Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika z Ostrołęki. Uhonorowano również dwójkę najbardziej zaangażowanych nauczycieli - zaproszenia dla dwóch osób na kolację degustacyjną w Restauracji Belvedere otrzymały: Elżbieta Teper z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie oraz Ewa Okowicka-Dyl ze szkoły w Ostrołęce.

Trzy wyróżnione osoby otrzymały możliwość uczestnictwa w warsztatach kulinarnych połączonych ze zwiedzaniem nowoczesnej fabryki Rational AG do Landsberg am Lech koło Monachium, ufundowanych przez mecenasa Akademii firmę Rational AG. Nagrodę tę otrzymali: Marta Wachnicka (III Wyróżnienie), Dawid Cieśliński (II Wyróżnienie) oraz Agata Malinowska (I Wyróżnienie). Dodatkowo, dla I Wyróżnienia Patron Honorowy Akademii Izba Gospodarstwa Hotelarstwa Polskiego przygotował nagrodę jaką jest pobyt w Havet Hotel Resort & Spa. Zanim ogłoszono najzdolniejszego, czyli najlepiej ocenianego w roku akademickim studenta, przyznano nagrodę Akademii dla najlepszego cukiernika - została nim Marta Lisiewicz, która jeszcze w tym roku odbędzie zagraniczną podróż do jednej z fabryk czekolady Callebaut i weźmie udział w specjalistycznych warsztatach cukierniczych.

Najzdolniejszą studentką okazała się Wiktoria Koziatek z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce. Otrzymała ona nagrodę ufundowaną przez Belvedere Gourmet Group w postaci stażu w dwugwiazdkowej Restauracji Mugaritz w San Sebastian pod okiem szefa Andoniego Luisa Aduriza. Odbędzie ona również specjalne kolacje w towarzystwie Tomasza Łagowskiego, szefa kuchni restauracji Belvedere.

Dwie studentki, które w ogólnym rankingu Akademii zebrały najwyższe oty, otrzymały nagrody specjalne od Patrona Honorowego Akademii Mistrzów Smaku - Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wiktoria Koziatek oraz Agata Malinowska z rąk Jego Magnificencji Rektora prof. Dr hab. Michała Jerzego Zasady odebrały indeksy na studia tej uczelni na kieruneku Hotelarswo i Gastonomia.

Na zakończenie części oficjalnej wieczoru, organizatorzy zdradzili kilka nowości, których będziemy świadkami w kolejnej edycji Akademii - dowiedzieliśmy się m.in. o poszerzeniu kadry trenerskiej o takie nazwiska jak Jakub Kuroń, Maciej Nowicki, Piotr Ogiński i Martin Gimenez Castro; oraz kolejnym Patronie Honorowym Akademii Mistrzów Samku, którym jest organizator najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d'Or Poland.

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to wyjątkowy na skalę kraju i Europy projekt. W drodze preeliminacji w roku szkolnym 2022/2023 wyłoniono wyjątkowo uzdolnionych dwudziestu czterech uczniów i zapewniono im możliwość zdobywania kulinarnych umiejętności i doświadczenia w pracy w gastronomii pod okiem znakomitych trenerów i ekspertów cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Było to 18 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych. W ramach tego projektu studenci mieli możliwość szkolenia się i zdobywania nieodpłatnie wiedzy przez cały okres jego trwania. Cel Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere to pomoc młodym kucharzom w pielęgnacji i rozwijaniu pasji, jaką jest sztuka kulinarna na najwyższym, światowym poziomie oraz wykreowanie w nich myśli o tym, że w przyszłości zostaną znanymi i docenianymi szefami kuchni, podobnymi do tych, z którymi mieli okazję pracować podczas zajęć.

Uczniowie, w czasie pierwszego roku Akademii, mieli możliwość odwiedzenia siedmiu wyjątkowych i nowoczesnych studiów kulinarnych: Chefs Atelier by Chefs Culinar, Studio Aruana w Hotelu Narvil Conference & SPA, Warsaw Academy of Pastry Arts, Akademii Czekolady Callebaut, Chef's Table by Ernest Jagodziński, Rational AG w Warszawie oraz specjalnie zaaranżowanej na potrzeby warsztatów Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.