Gastro Protest - Czarna Polewka Dla Rządu RP

Gastro Protest - Czarna Polewka Dla Rządu RP

30 października o godzinie 12:00 na Placu Defilad w Warszawie ma odbyć się protest branży gastronomicznej. Drugi zryw - ogólnopolski został zapowiedziany na 3 listopada również na godzinę 12:00 - wówczas zaplanowany został happening. 
 
- Pierwszy protest zaczynamy w Warszawie 30 października na Placu Defilad. Natomiast we wtorek 3 listopada w 16 miastach w Polsce rozpoczniemy happening - wybrane restauracje nakryją stoliki serwując czarną polewkę dla rządzących - mówi Jarosław Uściński z  Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej. - Zupa będzie podana z widelcem - narzędziem adekwatnym do tego, co oferują nam rządzący. W menu zawrzemy nasze postulaty, z którymi wychodzimy od pewnego czasu. Oprócz tego o 12:00 każdy kto wyrazi taką chęć może wystawić stolik przed lokal gastronomiczny i go sfotografować, dzieląc się tym w internecie. Pora na silniejszy głos z każdego miejsca w kraju. Gastronomia jest wszędzie!
 
Na wydarzeniu protestu utworzonego przez Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej czytamy:
 
"Nadszedł moment, w którym reprezentanci polskiej gastronomii muszą wspólnie stanąć w obronie swoich praw i interesów, dlatego 03.11 organizujemy #GASTROPROTEST i serwujemy CZARNĄ POLEWKĘ DLA RZĄDU RP. Stawiamy się pod Mazowieckim Urzędem Wojewódzkim aby okazać nasz sprzeciw dla obecnej sytuacji w jakiej znalazła się branża gastronomiczna przez nieprzemyślane decyzję Rządu. Protestujemy pokojowo i wspólnie."
 
W dniu protestu na ręce Marszałków Województw zostanie przekazana petycja Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej zawierająca poniższe punkty:
 
GASTRONOMII POLSKIEJ są potrzebne od RZĄDU RP:
  • Merytoryczny Plan wychodzenia z kryzysu na 6 miesięcy
  • Zwolnienie pracodawców i pracowników z ZUS na 6 miesięcy
  • Stała i jednolita stawka 8% VAT na wszystkie produkty i usługi
  • Fundusz Wsparcia Gastronomii
  • Tarcza Antykryzysowa dla Gastronomii
  • Standardy "Bezpieczna Restauracja w epidemii" wg typów lokali
  • Zniesienie ograniczeń czasowych otwarcia wszystkich lokali
  • Podstawa konstytucyjna ograniczania prowadzenia działalności