Gdzie zarobić w sezonie wakacyjnym?

Gdzie zarobić w sezonie wakacyjnym?

Już za moment wakacje, a to oznacza, że sezon turystyczny nabiera tempa. Wraz z nim coraz większym zainteresowaniem cieszyć się będą miejsca noclegowe, idealne na letni wypoczynek w Polsce. Z danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że obłożenie w hotelach w czerwcu 2022 roku było o 54 proc. wyższe niż w roku poprzednim. Ten wzrost widoczny jest także w tym roku. Czy jest to równoznaczne z większym zapotrzebowaniem na pracowników w branży turystycznej?

Jak podaje GUS, w pierwszym półroczu 2022 roku z turystycznych obiektów noclegowych skorzystało 14,7 mln osób. Jest to o 177,1 proc. więcej, niż w tym samym czasie w 2021 roku. Szczyt turystyczny miał miejsce w czerwcu - wówczas 3,5 mln osób korzystało z obiektów noclegowych. To o 54,3 proc. więcej niż rok wcześniej. Pierwsze miesiące 2023 roku podtrzymują tendencję wzrostową - w styczniu z zakwaterowania w obiektach turystycznych, które posiadają co najmniej 10 miejsc noclegowych, skorzystało 2 213 510 osób. W marcu liczba ta urosła o 293 tys. osób.

Bez wątpienia rozwój ruchu turystycznego wiąże się z większym zapotrzebowaniem na pracowników w branżach gastronomicznej, hotelarskiej i handlowej. Z tego też powodu wzmożone rekrutacje w sektorze HoReCa można było zaobserwować już przed majówką. Potrzebni byli i są kelnerzy, kucharze, bariści, recepcjoniści oraz personel sprzątający.

- Ofert pracy sezonowej jest coraz więcej, bo m.in. w turystyce, handlu i gastronomii zbliża się najgorętszy okres. Największe zapotrzebowanie tradycyjnie odnotowujemy w miejscowościach turystycznych. Niemniej jest ono niższe w porównaniu z rokiem poprzednim - mówi Katarzyna Balicka, Kierownik Regionu w Grupie Progres.

Widać jednak zmianę pokoleniową w branży HoReCa. Na pracę mogą również liczyć emeryci. Jak się okazuje, turystyka jako jedna z niewielu branż nie pozwala, aby ageizm dyktował warunki zatrudnienia i nie boi się stawiać na osoby z długoletnim doświadczeniem.

Niezależnie od branży, ważna w zespole jest atmosfera oraz wynagrodzenie. Aby chętnych do pracy było sporo, pieniądze należy wypłacać w terminie i nie mogą być one symboliczne. Oczywiście nie zawsze oferowane stawki zadowalają kandydatów. Jak wskazuje GUS, w pierwszym kwartale 2023 roku, przeciętne miesięczne wynagrodzenie w sektorze zakwaterowania i gastronomii wyniosło 5 244,65 zł brutto.

- Letnich prac często podejmują się ludzie młodzi - bezpośrednio po szkole średniej lub mający przerwę wakacyjną na studiach. Chcą w ten sposób dorobić i zebrać pierwsze doświadczenia w pracy. Sektor HoReCa wydaje się dla nich idealnym miejscem, a dla wielu starszych osób stanowi okazję do dodatkowego zarobku. Szczególnie cennym rozwiązaniem jest dla tych, którzy mają już stałą pracę, ale w wolnych i dogodnych dla siebie godzinach chcą podreperować budżet. Kilka dodatkowych tysięcy, bo tyle można zarobić, to cenny zastrzyk gotówki - zauważa Katarzyna Balicka.