Gwiazdkowy szef kuchni proponuje deser na Gwiazdkę
Idą święta - czas, gdy liczy się nawet detal, a jedzenie nabiera szczególnego smaku. Zwieńczeniem każdej uczty jest deser. Z okazji świąt Antonio Arcieri, szef kuchni restauracji Arco by Paco Pérez w Gdańsku, prezentuje deser inspirowany wspomnieniami z dzieciństwa. Oto jego interpretacja klasycznego jabłecznika z lodami, wzbogacona kawą Nepal Lamjung.
Kawa w fine diningu
Kawa buduje kulinarne doświadczenie, dopełniając ucztę. Bywa niedoceniana, a gdy jest podawana po wykwintnym posiłku, powinna stanowić dopracowany element menu, pozostawiając niezapomniane wrażenia. Dla restauratorów i szefów kuchni serwowanie perfekcyjnej kawy to nie tylko kwestia smaku, lecz także dowód dbałości o - z pozoru - najmniejszy detal.
Antonio Aricieri: autorski przepis
Z okazji nadchodzącego sezonu świątecznego Antonio Arcieri przygotował wyjątkowy deser bożonarodzeniowy z kawą w roli głównej. Inicjatywa ma wywoływać nostalgię oraz podkreślać, w jaki sposób można dzięki kawie współtworzyć niezapomniane doświadczenia gastronomiczne.
"Apple Pie & Coffee" to kulinarna interpretacja dziecięcych wspomnień Arcieriego: jabłecznik z orzeszkami piniowymi i zimną kawą. Współczesna propozycja szefa to pieczona mille-feuille z jabłek, emulsja jabłkowa, prażone orzeszki piniowe i lody z kawy Nepal.
- W dzieciństwie istniał dla mnie rytuał, który znaczył więcej, niż mogłem wtedy zrozumieć - maczanie kawałka jabłecznika w schłodzonej kawie. Ten smak łączył w sobie niewinność, zachwyt i poczucie, że choćby na krótką chwilę świat był absolutnie doskonały - mówi Antonio Arcieri, Head Chef Arco by Paco Pérez.