Hell's kitchen, czyli o pracy w kuchni w sezonie letnim

Hell's kitchen, czyli o pracy w kuchni w sezonie letnim

Sezon letni w pełni, szybkie tempo pracy, temperatura na zewnątrz ponad 30 stopni, a w kuchni jeszcze raz tyle. Znajome warunki? Dlatego w artykule poruszamy kwestię pracy w kuchni bez klimatyzacji, szczególnie podczas fali upałów. Wysokie temperatury mogą naprawdę dać się we znaki. Zmęczeni upałem pracownicy mogą mieć trudności ze skupieniem się na swoich zadaniach. Jak poprawić ich komfort? Jakie obowiązki spoczywają na pracodawcy?

Wysokie temperatury mogą mieć wpływ nie tylko na wydajność, ale i bezpieczeństwo. Kodeks pracy określa obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy - również biorąc pod uwagę zmieniające się warunki wykonywania pracy w związku np. z upałem.

W sytuacji, gdy ze względu na warunki atmosferyczne dochodzi do pogorszenia warunków pracy, pracodawca powinien podjąć działania, by je poprawić. Przykładem takich działań mogą być:

  • skrócenie czasu pracy pracowników,
  • wprowadzenie dodatkowych przerw w pracy,
  • zapewnienie klimatyzowanych pomieszczeń do odpoczynku,
  • zapewnienie klimatyzacji w pomieszczeniach pracy.

Skrócenie czasu pracy

Zgodnie z przepisami prawa pracy pracodawca może w upalne dni wprowadzić dodatkowe przerwy albo pozwolić pracownikowi na wcześniejsze wyjście z pracy. Zależy to jednak wyłącznie od dobrej woli pracodawcy. W przypadku wcześniejszego wyjścia - nie może ono powodować obniżenia wynagrodzenia pracownika.

Wysokość temperatury

Chociaż istniejące regulacje nakładają  na pracodawcę obowiązek zapewnienia w pomieszczeniach odpowiedniej temperatury, wymiany powietrza oraz zabezpieczenia przed wilgocią oraz niekorzystnymi warunkami cieplnymi i nasłonecznieniem, to jednak - co do zasady - nie określają maksymalnej temperatury powietrza, w jakiej praca może być wykonywana w pomieszczeniach - podano na stronie Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej.

Pracownicy o warunkach w pracy

Na jednym z portali społecznościowych wywiązała się dyskusja na temat warunków pracy podczas upałów. Jak się okazało, znaczna część osób deklarowała, że podczas swojej kariery zawodowej, niewielu pracodawców zapewniało w miejscu pracy klimatyzację - co więcej - znaczna grupa twierdzi, że nie miała nawet wentylacji, nie wspominając o klimatyzacji.

"U nas w lokalu z klimatyzacja na kuchni 40 stopni, w poprzednim lokalu też jak chodziła klimatyzacja to było nawet 55 stopni na kuchni"; "Kuchnia bez klimatyzacji ze słabą wentylacją. Przy temperaturze zewnętrznej 34 stopnie. Temperatura na kuchni na wysokości twarzy w granicach 70 stopni dramat. Hektolitry wody, i wyczekiwanie tylko na koniec tego piekła. Ale dawało się radę"; "Pracowałam na kuchni bez klimatyzacji i jeden sezon był taki mocno upałowy jak teraz. Na zewnątrz 33C, w pomieszczeniu mieliśmy około 55-60C. Pic dużo wody, dużo, nawzajem się pilnować by pic jej dużo i tyle"; "Pizzer pieca opalanego drewnem pozdrawia. Do tego nie da się przyzwyczaić."

Mokry kitel i kostki lodu - sposoby na temperaturę

Podczas rozmowy, internauci rozpisywali się też na temat sposobów, które stosowali, podczas pracy w podobnych warunkach: "Klimatyzacja na kuchni dużo nie daje zimno jest tylko pod nawiewem łatwo o przeziębienie. Zdarzyło mi się pracować nawet przez jakiś czas w takie upały bez wyciągu bo padł. Wiatrak też nie pomaga. Dużo pić zimnego ja często moczę pod kranem głowę i ramiona a jak jest bardzo gorąco to moczę i zakładam mokry kitel." Z kolei pojawiły się też głosy, które były za klimatyzacją.: "Klimatyzacja daje bardzo dużo pod warunkiem że pomieszczenie jest odpowiednio wysokie, klima ma odpowiednią moc a wyciągi robią to co robić powinny. Pracowałem w miejscu gdzie niezależnie od temperatury zewnętrznej temperatura nigdy nie przekraczała 24 stopni. A z reguły oscylowała w granicach 20-21." Dodatkowo internauci dochodzą do wniosków, że w kwestii klimatyzacji oraz wentylacji - niezbędna jest odpowiednia wielkość pomieszczeń. A jakie są przepisy?

BHP. Klimatyzacja i zimne napoje

Zmniejszenie temperatury w miejscu pracy jest możliwe między innymi dzięki zapewnieniu właściwej wentylacji oraz klimatyzacji pomieszczeń. Stosowanie takich rozwiązań zwalnia pracodawcę z obowiązku zapewnienia napojów pracownikom wykonującym pracę w pomieszczeniach zamkniętych, o ile temperatura w takich pomieszczeniach nie przekracza 28 stopni Celsjusza. Z kolei, kiedy temperatura w pomieszczeniu jest wyższa, pracodawca musi zapewnić pracownikom napoje. W takiej sytuacji nie ma znaczenia to, czy stanowisko pracy jest wyposażone w klimatyzację czy też nie - podano na stronie gov.pl.