W całej Europie to Holendrzy najczęściej sięgają po zamienniki mięsa
Spośród europejskich państw to Holandia spożywa najwięcej zamienników mięsa - wynika z badań firmy Nielsen. Badania zostały przeprowadzone na zlecenie organizacji ProVeg, promującej żywienie roślinne.
Na potrzeby badania Nielsen przez ostatnie trzy lata bacznie przyglądał się całkowitej sprzedaży substytutów mięsa w supermarketach w 11 europejskich krajach. Łączna wartość europejskiego rynku produktów wegetariańskich oszacował na 3,6 miliarda euro.
W każdym z tych 11 krajów sprawdzano również wskaźnik wzrostu spożycia warzyw, który oszacowany został na poziomie 49 proc. na terenie całej Europy. Holendrzy okazują się najbardziej otwarci na roślinne zamienniki, spożywają ich najwięcej ze wszystkich Europejczyków. Jest to spożycie na poziomie 870 gramów na osobę. Wydają również najwięcej pieniędzy na tego typu produkty - 17 euro na osobę.
Źródło: PAP