IV edycja Dnia Śledzia

IV edycja Dnia Śledzia

W Hotelu Skipper w Rewie odbyło się prawdziwe święto tej tradycyjnej dla Polski ryby. W hotelowej Restauracji Bukszpryt można było spróbować kilku odsłon śledzia - każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Ostatnia niedziela listopada upłynęła w nadbałtyckiej Rewie pod znakiem wszystkim dobrze znanego śledzia. Oprócz cotygodniowych bufetów obiadowych goście mieli możliwość spotkania się z kilkoma wariacjami na temat tej polskiej ryby. Na dobry początek szef kuchni zaserwował zupę, która była pewnego rodzaju zaskoczeniem - żur, tradycyjnie z jajkiem, a do tego z nieoczywistym dodatkiem w postaci śledzia.

Co na danie główne? W sumie dziewięć pozycji bufetowych.

  1. Śledź w śmietanie z jabłkiem
  2. Śledź opiekany z ananasową salsą
  3. Spring roll z śledziem, warzywami korzeniowymi i czerwoną kapustą
  4. Sałatka śledziowa z suszonym żółtkiem
  5. Paprykarz szczeciński z matiasem i bułką maślaną
  6. Pralinki z śledzia wędzonego na pumperniklu
  7. Sushi z śledziem marynowanym z kimchi
  8. Chłodnik śledziowy na maślance
  9. Śledź z winogronami, pomidorami i kuminem

Kulminacyjnym punktem całego spotkania był live cooking w wykonaniu Krystiana Sosnowskiego, szefa kuchni z Hotelu Skipper. Przygotował on dla gości pokaz z przyrządzania śledzia, który na co dzień dostępny jest w karcie restauracyjnej. Szef kuchni opowiedział również o dodatkach, zdradził kilka kulinarnych sekretów oraz zaprezentował opalanie śledzia na pieńku bukowym, co bardzo spodobało się gościom.

IV edycja Dnia Śledzia odbędzie się na przełomie lutego i marca 2023 roku.

foto: Marta Kurgan