
IV edycja Dnia Śledzia
W Hotelu Skipper w Rewie odbyło się prawdziwe święto tej tradycyjnej dla Polski ryby. W hotelowej Restauracji Bukszpryt można było spróbować kilku odsłon śledzia - każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Ostatnia niedziela listopada upłynęła w nadbałtyckiej Rewie pod znakiem wszystkim dobrze znanego śledzia. Oprócz cotygodniowych bufetów obiadowych goście mieli możliwość spotkania się z kilkoma wariacjami na temat tej polskiej ryby. Na dobry początek szef kuchni zaserwował zupę, która była pewnego rodzaju zaskoczeniem - żur, tradycyjnie z jajkiem, a do tego z nieoczywistym dodatkiem w postaci śledzia.
Co na danie główne? W sumie dziewięć pozycji bufetowych.
- Śledź w śmietanie z jabłkiem
- Śledź opiekany z ananasową salsą
- Spring roll z śledziem, warzywami korzeniowymi i czerwoną kapustą
- Sałatka śledziowa z suszonym żółtkiem
- Paprykarz szczeciński z matiasem i bułką maślaną
- Pralinki z śledzia wędzonego na pumperniklu
- Sushi z śledziem marynowanym z kimchi
- Chłodnik śledziowy na maślance
- Śledź z winogronami, pomidorami i kuminem
Kulminacyjnym punktem całego spotkania był live cooking w wykonaniu Krystiana Sosnowskiego, szefa kuchni z Hotelu Skipper. Przygotował on dla gości pokaz z przyrządzania śledzia, który na co dzień dostępny jest w karcie restauracyjnej. Szef kuchni opowiedział również o dodatkach, zdradził kilka kulinarnych sekretów oraz zaprezentował opalanie śledzia na pieńku bukowym, co bardzo spodobało się gościom.
IV edycja Dnia Śledzia odbędzie się na przełomie lutego i marca 2023 roku.
foto: Marta Kurgan