
Jadalne owady są już dostępne w sklepach
W ostatnim czasie informowaliśmy o dostępnej na rynku mące ze świerszczy. Na podstawie rozporządzenia z 3 stycznia 2023 roku, Komisja Europejska wyraziła zgodę na wprowadzenie na rynek mąki ze świerszczy, jak i innych produktów typu bułki, chleb czy ciasta. Dozwolona jest także produkcja takiej żywności w UE.
Tymczasem produkty z owadami już teraz oficjalnie trafiają do sklepów. Pomimo, że żywność z owadów nie jest zupełnie nowym produktem na rynku, innego rodzaju towary można już w sklepach znaleźć. Pojawiają się lokale gastronomiczne z taką ofertą, także w Polsce. Obecnie produkty z owadów można już kupić w sklepach, a niedługo stosowne pozwolenia powinny dostać inne kategorie. Tym samym, tego typu produktów jest coraz więcej. Co więcej, są dostępne w różnych wariantach i smakach.
Jadalne owady w sieci sklepów
Obecnie dostępna jest już nie tylko mąka ze świerszczy, która w ostatnich tygodniach jest na topie, ale również wiele rozmaitych przekąsek, które są dostępne m.in. w Carrefourze. Ich smak, cenę i jakość postanowił sprawdzić Instagramer - Olek Kurcoń. Trzeba przyznać, że asortyment tego typu produktów robi wrażenie, w przeciwieństwie do smaków. Jak przyznał, pomimo różnych wersji smakowych, spożycie takich owadów, po prostu nie przypadło mu do gustu - relacjonuje serwis pyszności.p.
Można zakupić naprawdę przeróżne produkty. Instagramer, który chciał spróbować nowych produktów na rynku, wybrał się do sklepu i nie krył zaskoczenia. Sklep proponuje swoich klientom szeroką gamę produktów m.in. batoniki ze świerszczy, mąka ze świerszczy, chipsy, a także suszone świerszcze w różnych opcjach smakowych. Można wybrać przekąskę o smaku śmietany z cebulą, soli morskiej, chilli z limonką. Są też suszone mączniki o smaku pomidorów z ziołami, czy chipsy ze świerszczy.
Segment owadów jadalnych jest przyszłością rynku spożywczego?
Rozwój sektora owadów jadalnych, jest napędzany rosnącym niedoborem żywności na całym świecie, a także rosnącym spożyciem przetworzonych całych owadów i zapotrzebowaniem na wysokiej jakości alternatywne źródła białka i aminokwasów.
W 2023 roku Azja i Pacyfik będą miały największy udział w rynku owadów jadalnych. Wzrost rynku przypisuje się takim czynnikom, jak ugruntowane komercyjne rynki hodowlane owadów jadalnych, zwłaszcza w Tajlandii, szeroka dostępność różnych owadów w połączeniu z ogromną produkcją, pozytywne nastawienie do owadów, jako żywności, brak barier regulacyjnych w stosowaniu owadów, jako żywność, a także obecność kluczowych graczy rynkowych w regionie - informuje "Rzeczpospolita".