Jak obniżyć rachunki w restauracji? Kilka bezcennych wskazówek

Jak obniżyć rachunki w restauracji? Kilka bezcennych wskazówek

Rosnące opłaty za energię elektryczną czy gaz są obecnie jednym z głównych problemów branży gastronomicznej. Wielu właścicieli lokali, spodziewając się kolejnych podwyżek, poszukuje sposobów na zmniejszenie codziennych kosztów.

Wzrost cen za energię elektryczną czy gaz oraz podwyżki innych rachunków stawiają wielu właścicieli lokali gastronomicznych przed koniecznością cięcia kosztów. Jak się okazuje, często to jedyna możliwość, by dalej kontynuować działalność.

Co może być rozwiązaniem w trudnej sytuacji? W znalezieniu wydatków, jakie w danej firmie da się ograniczyć, mogą pomóc audyty: energetyczny, gazowy, ciepła czy nawet usług telekomunikacyjnych. Badania są dostępne w ofercie sklepu partnerskiego Pyszne.pl i - co najważniejsze - serwis oferuje je zupełnie za darmo.

Pomocne audyty

Na czym to polega powyższe rozwiązanie? Na przykładzie audytu energetycznego - w ramach bezpłatnej usługi, firma partnerska Pyszne.pl dokona analizy kosztów energii elektrycznej, ze szczególnym uwzględnieniem urządzeń, które mogą generować największe koszty. Mowa o wentylacji, klimatyzacji, maszynach chłodzących i wielu innych.

W dalszym etapie, w oparciu o zgromadzone informacje, przedsiębiorcy otrzymają dokładne wyliczenia dotyczące ponoszonych kosztów i ofertę najniższych stawek, jakie obecnie mogą płacić. Dzięki audytowi, wysokość kwot, które znajdą się na fakturach za energię elektryczną, może zostać obniżona nawet o ok. 30 procent ich miesięcznej wartości.

Zysk po jednym miesiącu

Za sprawą dostępnych rozwiązań, możliwa jest również redukcja opłaty mocowej, doliczanej od dwóch lat do rachunków odbiorców prądu. Audyt umożliwia też zmniejszyć opłaty dystrybucyjne przez optymalizację stawek dla poszczególnych grup taryfowych. Realne, finansowe skutki audytu, przedsiębiorcy i właściciele lokali mogą odczuć już po 30 dniach, choć najważniejsze są w tym wypadku efekty długofalowe.

"Zauważamy spowolnienie w branży, którego jedną z bezpośrednich przyczyn są rosnące ceny - nie tylko surowców i produktów spożywczych, ale także usług, prądu, wody czy gazu. Naszym celem jest wspieranie partnerów restauracyjnych i oferowanie im jak największej wartości dodanej z naszej współpracy. Mamy ciągły kontakt z przedsiębiorcami i chcemy dawać im narzędzia, których potrzebują. Dlatego oferujemy usługę nieodpłatnego audytu energetycznego oraz inne narzędzia, które pomogą zaoszczędzić na kosztach codziennej, bieżącej działalności restauracji" - podsumowuje Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl.

Audyty energetyczne i inne konsultacje przeprowadzane są bezpłatne.

Szczegóły tutaj: oszczędności.