Jak rozpoznać, czy produkt pochodzi z ekologicznych upraw?

Jak rozpoznać, czy produkt pochodzi z ekologicznych upraw?

Jak rozpoznać, czy produkt pochodzi z ekologicznych upraw i dodatkowo pochodzi z Polski? Jak się okazuje wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół podczas zakupów. Należy patrzeć czy na opakowaniu produktu, widnieje unijne logo produkcji ekologicznej - symbol zawiera znak liścia z białych gwiazdek na zielonym tle. Jednostki certyfikujące z Polski używają numerów o następujących formatach: PL-EKO-numer.

W Polsce znajduje się blisko 20 tysięcy gospodarstw ekologicznych i ponad 1000 przetwórni ekologicznych. Mimo tego, że od 2014 roku obserwujemy regularny spadek liczby gospodarstw ekologicznych oraz ich powierzchni, to nadal mamy szeroki wybór produktów pochodzących z upraw i hodowli ekologicznych.

- Oprócz tego, że powinniśmy wspierać polskich producentów, musimy zwracać uwagę na to, jak produkt został wyprodukowany. Czy pochodzi z rolnictwa konwencjonalnego czy ekologicznego? To jest ważne nie tylko dla naszej gospodarki, ale też dla naszego zdrowia - przekonuje Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Jak rozpoznać, czy produkt jest ekologiczny i pochodzi z Polski?

Produkty ekologiczne można rozpoznać po ich etykietach, na których umieszczone są słowa "ekologiczny", "bio", "eko", "organic", oraz unijne logo produkcji ekologicznej. Tylko takie oznakowanie produktu daje gwarancję jego ekologicznego pochodzenia. Jednostki certyfikujące z Polski używają zatem numerów o następujących formatach: PL-EKO-numer.

Zielony Tydzień 2022 od 4 do 10 kwietnia

Zielony Tydzień to akcja Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, podczas której przez 7 dni będzie można spróbować nowych smaków, odkryć nowych ekologicznych producentów, nowe sklepy z produktami bio. To też w końcu okazja, żeby po prostu za niższą cenę zrobić ekozakupy. Przez cały tydzień 4-10 kwietnia każdy chętny będzie mógł skorzystać z szerokiej oferty sklepów.

- Wpadliśmy na pomysł Zielonego Tygodnia, zastanawiając się, jak świętować Dzień Ziemi, który przypada 22 kwietnia. Jest to dzień, w którym szczególnie zwracamy uwagę na zmiany klimatu, środowisko i również na to, co jemy. A żeby mieć pewność, że jemy zdrowo, to powinniśmy jeść ekologicznie. Stąd pomysł na akcję, w ramach której produkty eko będą w promocyjnych cenach - mówi Krystyna Radkowska.

Jakie produkty znajdziemy w Zielonym Tygodniu?

W ofercie są m.in. soki, między innymi: z granatów, sok z czarnego bzu czy sok z owoców róży - źródło naturalnej witaminy C. Co oprócz soków? Ekomakarony z zielonego groszku, z algami morskimi czy gryczane, a do tego makarony orkiszowe - ekologiczne zamienniki konwencjonalnego makaronu. Przeróżne herbaty i kawy ze wszystkich zakątków świata. Rozmaite smarowidła do chleba - paprykarz, pasztet gryczany, pasta z ciecierzycy i inne wegańskie pasty.

Zielony Tydzień to idealna okazja dla miłośników kiszonek - w ofercie jest sok z kiszonego selera naciowego, sok z kiszonych buraków czy EKO kapusta kiszona. Fani owoców i słodkości również znajdą coś dla siebie. Dżem 100% z czarnej porzeczki z chią, powidła bez dodatku cukru, chrupki malinowe i jabłkowe, liofilizowane truskawka, malina, żurawina, suszone owoce takie jak banan, ananas, wiśnia oraz bakalie i czekolady to tylko niektóre z propozycji.