Jakie azjatyckie desery lubią Polacy?

Jakie azjatyckie desery lubią Polacy?

Kuchnia azjatycka najczęściej kojarzy się z bogactwem smaków, aromatów oraz różnorodności przypraw. Pamiętajmy jednak, że nie są to tylko dania główne i wytrawne przekąski - Azja oferuje szeroki wybór deserów, które również podbiły serca Polaków. Jakie na przykład? Mango sticky rice oraz banany w cieście z wiórkami kokosowymi.

Mango sticky rice to mango z kleistym ryżem - jest to prawdziwa perła kuchni tajskiej. Jest daniem prostym, ale bardzo aromatycznym i smacznym. Aby stworzyć ten deser wystarczy soczyste dojrzałe mango oraz kleisty ryż ugotowany w mleczko kokosowym. Mimo że przepis wydaje się prosty, do jego przygotowanie może okazać się wyzwaniem dla amatorów niewprawionych w kuchni azjatyckiej.

- Clue deseru mango sticky rice jest delikatne, kremowe, aromatyczne mleczko kokosowe, które doskonale przełamuje świeżość, a jednocześnie słodycz owocu. Mango można układać bezpośrednio na kulce ryżu lub obok - komentuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Innym zaskakującym azjatyckim deserem, który stał się w Polsce popularny, są banany smażone w aromatycznym cieście oraz z dodatkiem wuórków kokosowych. Jest to jeden z tradycyjnych deserów w Tajlandii i Malezji. Połączenie słodkich, dojrzałych bananów, delikatnego ciasta i chrupiących wiórków kokosowych to spełnienie marzeń miłośników kulinarnych kontrastów. Jak oryginalnie przyrządza się ten deser? Banany są obtaczane w cieście z mąki ryżowej i cukru, a następnie smażone na złocisty kolor. Po usmażeniu pozostają delikatne w środku, a na zewnątrz posiadają chrupiącą skórkę. Podawane są zwykle w duecie z wiórkami kokosowymi, które jeszcze bardziej podkreślają smak deseru.

To oczywiście tylko dwa z wielu azjatyckich deserów, za którymi przepadają Polacy. Kuchnia azjatycka w naszym kraju stoi na tyle wysokim poziomie, że bez problemu możemy poznać jeszcze inne jej smaki, bez potrzeby wyjeżdżania do Azji.

- Azjatyckie desery, takie jak mango sticky rice i banany w cieście z wiórkami kokosowymi, wprowadzają do polskiej kuchni nutę egzotyki i bogactwa smaków. Są one doskonałym przykładem na to, jak różnorodne kultury kulinarne mogą się wzajemnie inspirować i cieszyć się popularnością na całym świecie. Z naszych obserwacji wynika, że te dwa smakołyki zdobyły serca wielu polskich miłośników słodkości, stając się niekiedy ich ulubionymi deserami! Zachęcamy do spróbowania tych azjatyckich przysmaków i odkrycia ich wyjątkowego smaku - komentuje Linh Ziółkowska.