
Jerzy Pasikowski przewodniczącym jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie!
Na czele jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego, które już 17 listopada odbędą się podczas targów Horeca w Krakowie, stanie Jerzy Pasikowski, uznawany za kreatora rzeczywistości polskich konkursów kulinarnych, zasłużony dla edukacji kulinarnej.
- Kreatywność młodych kucharzy jest tak duża, że wciąż zaskakują, a dowodzą tego choćby ostatnie konkursy, w których uczestniczyłem jako juror. Będę z dużą ciekawością podpatrywał uczestników mistrzostw, w szczególności to, w jaki sposób przyrządzą dziczyznę - deklaruje Pasikowski. - Kiedyś dziczyzna na konkursach kulinarnych była wyjątkową rzadkością. Z reguły wybierano łatwe w przygotowaniu comber sarny i schab dzika, który i tak zazwyczaj stanowił dla uczestników poważny problem. Nikt wówczas nie myślał o znacznie bardziej wymagających elementach, takich jak choćby udźce. Dziś większość kucharzy nie wyobraża sobie restauracyjnego menu bez dziczyzny i ma wiedzę o obróbce tego mięsa - mówi.
Skład jury
W gronie jurorów znajdą się także Kurt Scheller, który honory przewodniczącego jury pełnił podczas ubiegłorocznej edycji konkursu, a także:
- Francis Cardenau prezydent duńskiej Akademii Bocuse d?Or, zasłużony dla kultury kulinarnej tego kraju.
- Dziewięcioosobowy skład dopełnią znane postaci krajowej sceny kulinarnej: Marcin Sołtys i Mirosław Ciołak w jury technicznym oraz Joanna Ochniak (certyfikowana jurorka konkursów kulinarnych Worldchefs), Andrzej Jakomulski, Michał Markowicz
i Łukasz Cichy w jury degustacyjnym.
- Najważniejsze będą dla mnie skrupulatna kontrola liczenia punktów oraz zachowanie pełnej transparentności dokonanych ocen. Liczę na wsparcie całego zespołu jurorów i mam nadzieję, że wyczerpująco uzasadnimy uczestnikom swoje werdykty, podpowiemy im, co zrobili dobrze, a nad czym powinni popracować. Nie wyobrażam sobie, żebyśmy pozostawili ich
z wątpliwościami - zapowiada Jerzy Pasikowski.
Dodatkowo nad techniczną stroną konkursu będzie czuwał Adam Chrząstowski, ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz, a prowadzeniem imprezy zajmie się Tomasz Purol, szef kuchni nadmorskiej restauracji White Marlin.
Zadanie finałowe
Zadaniami w tegorocznych Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie są danie główne z udźca sarny oraz zakąska z dowolnego elementu tuszki królika z wątróbką. Dodatkowe produkty obowiązkowe to fond ze skorupiaków w płynie oraz długo dojrzewający ser bursztyn.
Pierwszy etap konkursu polegał na przygotowaniu propozycji dań z wykorzystaniem wymienionych wyżej składników obowiązkowych. Spośród przeszło dwudziestu zgłoszeń zostało wyłonionych sześć dwuosobowych zespołów, które będą ze sobą rywalizować w finale. Teraz kucharze muszą odtworzyć zaproponowane przez siebie receptury i zachwycić nimi jurorów.
- Zgłoszenia potwierdziły dużą świadomość co do produktów obowiązkowych oraz technik, które można zastosować w ich obróbce. Stawialiśmy na innowacyjność nadesłanych przepisów oraz zachowanie walorów zdrowotnych mięsa królika i sarniny. Ważne były też przemyślane komponowanie składników oraz optymalny dobór technik do zadanych produktów - mówi Adam Chrząstowski, który pełnił obowiązki przewodniczącego kapituły pierwszego etapu konkursu. - Należy też zwrócić uwagę, że do finału dostały się prace o charakterze konkursowym. Minęły już czasy, gdy w rywalizacji wygrywały popularne dania restauracyjne. Nie wystarczy dziś udowodnić, że potrafi się gotować, że opanowało się rzemiosło. Potrzeba czegoś więcej.
Dlatego już 17 listopada przekonamy się, jak zwycięskie receptury sprawdzą się w praktyce. W finale konkursu zmierzą się: Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, reprezentanci odpowiednio Hotelu & Restauracji Antonińska oraz restauracji Loft w Gostyniu, Filip Kaczorowski i Konrad Tomaszewski z restauracji Cucina w Poznaniu, Dawid Wysocki i Dawid Cieśliński z restauracji Lumi?re w Baranowie, Kamil Paszkowski i Wojciech Maliszewski z restauracji Nowa Szekla Tawerna & Bar w Augustowie, Marek Sobek i Paweł Baran z Panorama Club & Restaurant w Rzeszowie oraz Dawid Stąpór i Jacek Marzec
z restauracji Żółty Słoń w Kielcach.
Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie uzyskała nominację do finału XXI Kulinarnego Pucharu Polski. Wstęp na konkurs jest otwarty. Zmagania będą także transmitowane online na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku. Więcej informacji na temat tegorocznej edycji wydarzenia można znaleźć w witrynie www.mistrzostwadziczyzna.pl.