
Kadra Narodowa Polskich Kucharzy wyruszyła do Luksemburga
Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych na świecie, które jest organizowane raz na cztery lata. Konkurs zrzesza najbardziej elitarne drużyny kulinarne. 576 godzin treningu podczas 48 dni, 350 posiłków degustacyjnych, 1080 talerzy - tak juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy Juniorów przygotowywali się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do startu w Kulinarnym Pucharze Świata. Już w najbliższy weekend rozpoczną zmagania, podczas których zmierzą się z najlepszymi drużynami z całego świata.
Podczas mistrzostw będzie obecna polska reprezentacja - prowadzona przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, której strategicznymi partnerami są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry. Kadra juniorów wystąpi 27 i 29 listopada w dwóch konkurencjach - Restaurant of Nations oraz Chef's Table.
Treningi od stycznia
Juniorzy Kadry Narodowej Polskich Kucharzy od stycznia trenowali w przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Mieliśmy przyjemność uczestniczyć w jednym z takich ćwiczeń. Cały zespół dbał o każdy szczegół - nie tylko smak i wygląd potraw, ale również aspekt zero waste przy przygotowaniu posiłków.
W ostatnich tygodniach kucharze prezentowali efekty swoich przygotowań dziennikarzom, a także miłośnikom kulinariów podczas 9 kolacji degustacyjnych podczas których. Była to niepowtarzalna szansa na spróbowanie dań przygotowywanych na konkurs i wczucia się w atmosferę rywalizacji. Spotkania kulinarne zorganizowane były w takiej samej formule jak przebieg finału Kulinarnego Pucharu Świata. Reprezentacja serwowała dania, które nie tylko będą promować polskie smaki i produkty, ale też uwzględniają aktualne trendów kulinarnych jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.
Całej kadrze życzymy powodzenia, a ich zmagania będzie można śledzić na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebooku i Instagramie.