
Karnawał za 3... 2...1...
Dla restauratorów trwa bardzo intensywny czas w roku. Najpierw wyzwaniem było sporządzanie menu świątecznego i wigilie firmowe, a obecnie, gdy nasi goście biorą oddech po świątecznej gorączce, gastronomia nie zwalnia tempa i zakasa rękawy przed sylwestrem, a następnie przed karnawałem.
Koniec roku to dla wielu z nas moment, w którym kończy się pewien etap i zaczyna zupełnie nowy czas w życiu. Jednak ten okres w gastronomii to kulminacyjny moment, można powiedzieć "czas zbiorów" - mowa o karnawale, który w tym roku rozpoczyna się w piątek 6 stycznia i potrwa do wtorku 21 lutego.
Początek roku to czas hucznych zabaw. A co takim wydarzeniom towarzyszy najczęściej? Pyszne jedzenie oraz dobry alkohol. Niewątpliwie wraz z myślą o czasie noworocznym, karnawałowym czy zbliżających się walentynkach w głowie pojawia się myśl o dobrych trunkach. Dlatego jak każdego roku, na początku stycznia, mając na uwadze zbliżający się karnawał, warto zapanować swoim gościom coś więcej. Na czas karnawału najlepiej dodać kilka nowych propozycji w menu, które będą dobrze się komponować z odpowiednim alkoholem. Jednak co to znaczy odpowiedni alkohol? Może na czas karnawału warto podjąć współpracę z sommelierem lub kiperem, który pomoże dobrać trunek do posiłku?
Słodki dzień w karnawale
Mówiąc o karnawale, nie można oczywiście nie wspomnieć o tłustym czwartku, który przypada 16 lutego 2023 roku. To już niemalże polska tradycja, by uczcić ten słodki dzień pączkiem lub faworkiem (a najlepiej niejednym!). Dla wielu osób jest to najbardziej wyczekiwany dzień w roku, kiedy zamiast kontrolować to ile zjedliśmy, możemy się tym pochwalić.
Wracając do tematu pączków. Tutaj dopiero ukazuje nam się wachlarz możliwości, który można zaoferować gościom. Obok klasycznych pączków z dżemem, konfiturą czy budyniem, pojawiają się teraz pączki wegańskie, pączki z kremem kokosowym, a nawet pączki w wytrawnym wydaniu, czyli konfiturą z boczku. Pączki są kultowym wypiekiem, a mimo to nadal inspirują i dzięki temu zyskują nowe wydania! Mini pączki, pączki z dziurką, pączki XXL, a to tylko nieliczne przykłady. Ważne by pamiętać, że tego dnia kalorie się nie liczą!
Idźmy dalej. Jak wiemy w karnawale nie żyjemy tylko tłustym czwartkiem. Oprócz pączków nadal w noworocznym czasie chętnie sięgamy po śledzika i wszelkiego rodzaju sałatki oraz przekąski. W tym okresie bardziej kierujemy się także w stronę trunków. Nie ma to jak dobrej jakości szampan i doskonałe przekąski. Połączenie bąbelków i karnawałowych dań sprawią, że wszyscy Twoi goście poczują się wyjątkowo. Co serwować ludziom spragnionym zabaw? Można zacząć od klasyków, czyli tatar, a nawet kaszanka lub pikle, jak i bardziej nowoczesne przekąski: hummus z warzywami, antipasti i krewetki. Z kolei by zaspokoić większy głód idealne będą burgery, dania mięsne, wege lub pizze.