Kartka z kalendarza: 11 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian

Kartka z kalendarza: 11 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian

Jedni twierdzą, że wegetarianizm to sposób odżywiania, sami zainteresowani tłumaczą, że to styl życia. Jednak pewne jest to, że zwolenników produktów roślinnych z roku na rok jest coraz więcej. Co więcej, szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów, a większość z nich to ludzie młodzi. Dlatego dzisiaj 11 stycznia, obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian.

Motywacją do przejścia na wegetarianizm są w głównej mierze względy zdrowotne i estetyczne. Z kolei, jak zauważają autorzy raportu "Roślinne zamienniki mięsa", powstałego w InsightOut Lab pro bono, osoby, które nie jedzą mięsa, to najczęściej najmłodsi dorośli oraz mieszkający poza najmniejszymi miastami. Jednak wbrew pozorom nie zachodzi tu prosta zależność "im młodsi, tym częściej przechodzą na dietę roślinną". Trend wykluczania mięsa z diety jest bardziej ugruntowany niż ograniczanie jego spożycia. Stąd też 37 proc. badanych, którzy nie jedzą mięsa, podjęło tę decyzję już 5 lat temu lub dawniej, a 31 proc. w ciągu 2 do 4 ostatnich lat.

Z kolei trend ograniczania spożycia mięsa zaczyna być widoczny już w grupie wiekowej 35+ i, co ciekawe, wzrasta wraz z wiekiem. Warto dodać, że nie wszystkim, którzy deklarują staranie o ograniczenia spożycia mięsa, faktycznie się to udaje, ponieważ 1/4 z nich przyznaje, że je tyle samo mięsa, co 3 lata temu.

Co ciekawe, większość osób ograniczających spożycie mięsa, wprowadziło tę zmianę żywieniową niedawno, co świadczy o tym, że dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Aż 38 proc. przypadków tego rodzaju dotyczy ostatniego roku, zaś kolejne 48 proc. miało miejsce od 2 do 4 lat temu.

Dlatego śmiało można stwierdzić, że jesteśmy świadkami wegerewolucji! Obecnie niemalże każdy właściciel restauracji posiada w swoim menu wersje dań z roślinnymi zamiennikami. Wegetariańskie dania w menu stały się już niemalże obowiązkową i stałą częścią kart dań, a nie tylko ewentualnością lub dodatkiem. Z tego względu szefowie kuchni i restauratorzy nie pozwalają sobie pominąć wegan i wegetarian w trakcie procesu układania menu. Tym samym na przestrzeni ostatnich lat widoczny jest rozwój dań wegetariańskich w restauracjach. Wielość smaków w roślinnym wydaniu rozwija się między innymi za sprawą coraz ciekawszych zamienników mięs, a także chęci wyróżniania się na tle rozwijającej się konkurencji.

Restauratorzy zdają sobie sprawę, że muszą w menu uwzględnić opcje wegańskie oraz wegetariańskie, ponieważ właśnie tego oczekuje od nich ich konsument. Menu restauracji musi odzwierciedlać trendy gastronomiczne, a tym samym powinno odpowiadać na potrzeby gości.

Dodać należy, że produkty wege mają już ugruntowaną pozycję na rynku. W 2022 roku potrawy wegetariańskie stanowiły już 17 proc. wszystkich zamówień - wynika z danych Pyszne.pl. Co świadczy tylko o jednym - sektor wegetariańskich posiłków rośnie w siłę! Co więcej, częściej sięgają po nią mięsożercy. Z kolei według badań Insight Lab, już 31 proc. Polaków regularnie decyduje się na wybór dań bezmięsnych. Szczegółowy raport tutaj.