Kawa bez cukru i mleka, czyli kawa idealna?

Kawa bez cukru i mleka, czyli kawa idealna?

Wielu nie wyobraża sobie kawy bez odrobiny cukru czy mleka. Istnieją jednak kawiarnie - także w Polsce, które uznają, że dodawanie takich produktów do kawy to swoiste barbarzyństwo.

Nie od dziś wiadomo, że Polacy kochają kawę. Bez zawartej w niej kofeiny nie wyobrażają sobie dnia. Wielu z nich pije kawę tylko i wyłącznie z cukrem bądź mlekiem.

Są jednak kawiarnie, które serwują kawę zrobioną z wysokiej jakości ziaren. Tak wysokiej, że dodawanie do napoju cukru, mleka czy śmietanki uważają za barbarzyństwo. Wiele z tych kawiarni - nazywanych speciality, które stosują politykę zerowej tolerancji dla cukru, uważa, że w ten sposób edukuje klientów.

Uznaje się w ten sposób, że poprzez brak cukru czy mleka w kawie, lokal tak naprawdę dba o jak najlepszą jakość napoju. Jeśli kawa jest w rzeczywistości dobra, nie potrzebuje żadnych urozmaiceń smakowych.

Takich kawiarni, które twierdzą, że prawdziwie smaczna kawa to tylko i wyłącznie kawa bez dodatków jest na świecie coraz więcej. Możemy odwiedzić ją także w Katowicach, gdzie funkcjonuje lokal o dość wyrazistej nazwie "#bezcukru".