Kawa z mlekiem a działanie przeciwzapalne

Kawa z mlekiem a działanie przeciwzapalne

Pisaliśmy o prozdrowotnych właściwościach owoców jagodowych, a teraz przyjrzyjmy się popularnemu napojowi - kawie z mlekiem. Czy naprawdę może mieć ona działanie przeciwzapalne? Według nowych badań opublikowanych na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze - tak.

W badaniach zauważono, że ludzkie komórki odpornościowe poddane działaniu kombinacji polifenoli i aminokwasów pochodzących z kawy z mlekiem okazały się dwukrotnie bardziej skuteczne w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, potraktowane jedynie samymi polifenolami, czyli związkami wyizolowanymi z ziaren kawy. Tak więc wynika z tego, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy daje podwójny efekt przeciwzapalny.

Przypomnienie z biologii człowieka - gdy bakterie, wirusy lub inne patogeny atakują ludzkie organizmy, układ odpornościowy w reakcji na nie wysyła białe krwinki i wydziela substancje chemiczne, które nas chronią. Jest to po prostu stan zapalny, pojawiający się również w przypadku wielu innych chorób, szczególnie o podłożu autoimmunologicznym.

Nie od dziś wiemy, że kawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Substancje te mają udowodnione działanie prozdrowotne - pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie i mają efekt przeciwzapalny. Dotąd niewielu badaczy sprawdziło, jakie skutki ma połączenie polifenoli z innymi cząsteczkami pochodzącymi z żywności, np. białkami. Takim badaniem było właśnie to przeprowadzone w Kopenhadze, a wyniki okazały się bardzo obiecujące.

Według badaczy podobne korzystne działania przeciwzapalne mogą wystąpić również łącząc inne pokarmy bogate w białka z owocami lub warzywami, czyli źródłami polifenoli.