
Kawior: kulinarna perełka w restauracji
Symbol wyrafinowania i luksusu. 18 lipca obchodzimy Dzień Kawioru. To jeden z najbardziej ekskluzywnych produktów na świecie!
Obchodzimy Dzień Kawioru. Co ciekawe, to nie tylko jedna z najbardziej luksusowych przekąsek na świecie, ale i superfood.
Kawior występuje w kilku odmianach - wszystko zależy od ryby, z której jest pozyskiwany. Najbardziej ceniony jest ten pochodzący z ryb jesiotrowatych, natomiast na rynku dostępnych jest wiele równie smacznych odmian.
Na przestrzeni lat kawior stał się synonimem luksusu, a także związanej z nim wysokiej ceny. Dlaczego? Proces produkcji kawioru wymaga fachowej wiedzy, podlegając ścisłej kontroli oraz współpracy hodowców z licznymi specjalistami, zaczynając od rybaków, poprzez ichtiologów, na technologach żywności i naukowcach kończąc.
Wśród najpopularniejszych form degustacji kawioru wymienia się tzw. caviar bump, czyli zjadanie ikry bezpośrednio z dłoni. Z kolei szefowie kuchni, chcąc osiągnąć danie na najwyższym poziomie, wykorzystują kawior, łącząc go na przykład z owocami morza. Intensywny smak i delikatna tekstura dodają daniom charakteru..
Choć kawior przez lata był uznawany za produkt luksusowy, dostępny raczej nielicznych, obecnie można go znaleźć w ofercie wielu restauracji. Sprzyja temu zarówno zainteresowanie gości, jak i oferta polskich producentów, którzy zdobywają uznanie, oferując produkty wysokiej jakości.