KE wydała zgodę. Na rynku dostępna będzie mąka ze świerszczy

KE wydała zgodę. Na rynku dostępna będzie mąka ze świerszczy

Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie proszku ze świerszcza domowego do produkcji żywności na rynku unijnym. Z insekta mogą być wyrabiane między innymi mąka, chleb, pizza czy ciastka - informuje "Rzeczpospolita".

Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do obrotu w krajach członkowskich artykułów spożywczych, do których produkcji użyto proszku ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). Nowy zapis ma wejść w życie 24 stycznia, ale jak informuje serwis, będzie to dotyczyć na razie tylko jednego producenta.

Jedna z firm spożywczych latem 2019 roku złożyła wniosek do KE o zezwolenie na stosowanie mąki ze świerszcza do wyrobów spożywczych. Sprawa trafiła do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który dopiero 3 lata później - w maju 2022 roku - wydał pozytywną opinię, stwierdzając, że proszek z Acheta domesticus jest bezpieczny dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania - czytamy w serwisie.

Jest oficjalne rozporządzenie

W styczniu 2023 roku, KE wydała oficjalne rozporządzenie w tej sprawie. Firma otrzymała pozwolenie na używanie świerszcza domowego do produkcji żywności przez pięć lat.

Być może pozwolenie wkrótce obejmie także inne firmy w unijnej branży spożywczej. Acheta domesticus to niewielki gatunek świerszcza o kolorze brunatnym bądź brunatno-szarym. Już wcześniej był hodowany i sprzedawany nie tylko jako zwierzę domowe, ale też jako pokarm dla wielu zwierząt, w tym ptaków, gadów i płazów. Świerszcze domowe nie są trudne w hodowli, są wszystkożerne, potrzebują pojemnika z ziemią i temperatury 18-35 C.

Biorąc pod uwagę fakt rozwoju rynku zamienników roślinnych w ostatnim czasie, możemy spodziewać się popularyzacji proszku ze świerszcza domowego do produkcji wskazanych produktów.