
KE wydała zgodę. Na rynku dostępna będzie mąka ze świerszczy
Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie proszku ze świerszcza domowego do produkcji żywności na rynku unijnym. Z insekta mogą być wyrabiane między innymi mąka, chleb, pizza czy ciastka - informuje "Rzeczpospolita".
Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do obrotu w krajach członkowskich artykułów spożywczych, do których produkcji użyto proszku ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). Nowy zapis ma wejść w życie 24 stycznia, ale jak informuje serwis, będzie to dotyczyć na razie tylko jednego producenta.
Jedna z firm spożywczych latem 2019 roku złożyła wniosek do KE o zezwolenie na stosowanie mąki ze świerszcza do wyrobów spożywczych. Sprawa trafiła do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który dopiero 3 lata później - w maju 2022 roku - wydał pozytywną opinię, stwierdzając, że proszek z Acheta domesticus jest bezpieczny dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania - czytamy w serwisie.
Jest oficjalne rozporządzenie
W styczniu 2023 roku, KE wydała oficjalne rozporządzenie w tej sprawie. Firma otrzymała pozwolenie na używanie świerszcza domowego do produkcji żywności przez pięć lat.
Być może pozwolenie wkrótce obejmie także inne firmy w unijnej branży spożywczej. Acheta domesticus to niewielki gatunek świerszcza o kolorze brunatnym bądź brunatno-szarym. Już wcześniej był hodowany i sprzedawany nie tylko jako zwierzę domowe, ale też jako pokarm dla wielu zwierząt, w tym ptaków, gadów i płazów. Świerszcze domowe nie są trudne w hodowli, są wszystkożerne, potrzebują pojemnika z ziemią i temperatury 18-35 C.
Biorąc pod uwagę fakt rozwoju rynku zamienników roślinnych w ostatnim czasie, możemy spodziewać się popularyzacji proszku ze świerszcza domowego do produkcji wskazanych produktów.