Kiełbasa nie tylko na grilla

Kiełbasa nie tylko na grilla

Kojarząca się z weekendowymi spotkaniami w gronie najbliższych podczas grillowania. Ponadto będąca nieodłącznym elementem wielu pikników. Kiełbasa, bo o niej mowa, zyskuje coraz więcej zwolenników wśród streetfoodowców.

Grillowanie nazywane jest narodowym sportem Polaków - i trudno się z tym nie zgodzić. Zdecydowana większość naszych rodaków z utęsknieniem wyczekuje pierwszych ciepłych dni w ciągu roku, by tylko móc wyjść na działkę i wraz z rodziną czy znajomymi odpalić grilla.

Skoro grill to oczywiście poza karkówką nieodłącznym jego elementem jest kiełbasa. Do tej pory kojarzona przede wszystkim właśnie z grillowaniem czy miejskimi piknikami, obecnie staje się coraz bardziej interesującym produktem na rynku gastronomicznym.

Popularność kiełbasy najbardziej widoczna jest na rynku streetfoodowym. Jej przygotowanie może wprawić w zachwyt największych fanów tego produktu.

W menu związanym z kiełbasą znajdziemy m.in. podwędzoną, grillowaną, piernikową z przyprawami korzennymi czy kiełbasę z wędzoną papryką. Ciekawą inspiracją może stać się czarna kiełbasa z czarnym czosnkiem.

Do tego kiełbasa podawana może być z grillowaną kajzerką, miętą i koperkiem oraz ogórkiem małosolnym.

Innym pomysłem są krojone na kawałki grillowane kiełbasy parzone - białe i wędzone - ciemne, z dodatkiem frytek belgijskich, a podawane z sosem curry.

Kiełbasa to więc nie tylko grill. Niegdyś kojarzona z tanim i niskojakościowym produktem, obecnie coraz odważniej wkracza na rynek gastronomiczny i wcale nie musi być nudnym mięsnym przysmakiem.