Kofeina, jaka jest jej bezpieczna dawka?

Kofeina, jaka jest jej bezpieczna dawka?

Co bardziej pobudza: kawa czy herbata? Ile wynosi bezpieczna dawka kofeiny. Dla wszystkich kawoszy i dla jej miłośników poniżej znajduje się zestawienie z napojami, które zawierają najwięcej kofeiny.

Kofeina: W czym się znajduje?

Chociaż kofeina wielu osobom kojarzy się głównie z kawą, to występuje ona nie tylko w ziarnach kawy, ale też w wielu innych roślinach. Kofeinę znajdujemy między innymi w ziarnach kakaowca, orzechach coli, owocach guarany i drzewa bożonarodzeniowego, z którego wytwarza się chleb świętojański, a także w liściach herbaty.

Należy pamiętać, że kofeinę dodaje się do wielu środków spożywczych, suplementów diety i farmaceutyków, więc prawdopodobnie w naszej codziennej diecie jest jej więcej niż sądzimy. Tak więc pijąc napoje gazowane i energetyzujące, jedząc budyń, czekoladę albo inne słodycze zawierające kakao, a do tego stosując leki przeciwbólowe bądź przeciwgrypowe, do których z dużym prawdopodobieństwem dodano kofeinę, lepiej sprawdzić ile kofeiny dokładasz swojemu organizmowi w filiżance kawy bądź herbaty.

Kofeina: Bezpieczna dawka

Bezpieczna dzienna dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby wynosi około 300 mg. Dodatkowo w celu ochrony konsumentów, zwłaszcza tych najmłodszych, w krajach UE na etykietach produktów, które zawierają więcej niż 150 mg kofeiny/l musi znajdować się informacja o wysokiej zawartości kofeiny. A co ciekawe, ten sam związek zwany kofeiną:

  • jeśli znajduje się w kawie, ale może być nazwany teiną, wtedy mówimy o jego występowaniu w herbacie,
  • kofeina zawarta w yerba mate to mateina,
  • natomiast podobnie kofeina z guarany to guaranina.

Ziarna kawy w suchej masie zawierają średnio o połowę mniej kofeiny niż liście herbaty. Zawartość kofeiny w kawie i herbacie zależy od gatunku, rodzaju, czasu zbioru i sposobu suszenia nasion oraz liści. Tym czasem w naparze herbaty - kofeiny może być nie mniej, a nawet więcej niż w naparze kawy. Dodatkowo trzeba też pamiętać, że stężenie kofeiny w herbacie rośnie wraz z czasem parzenia.