Kolacja charytatywna w wykonaniu TOP CHEF'ów
29 września 2018 w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal ul. Racjonalizacji 5 będzie miała miejsce kolacja charytatywna przygotowana przez 6 TOP CHEF'ów.
Zebrane środki zostaną przeznaczone na rehabilitację Michała Szymke, 30-letniego chłopaka z Bielsko-Białej, który w wyniku wypadku samochodowemu stracił czucie w dolnej partii ciała. Rehabilitacja jest dla niego szansą na samodzielność.
Za pomysłem stoi Mateusz Czekierda - wychowany na kuchni śląskiej uczestnik ostatniej edycji Top Chef oraz Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal.
Wyjątkowe menu degustacyjne przygotuje dla Was 6 wyjątkowych TOP CHEF'ów:
- Mateusz Czekierda (inicjator kolacji)
- Anna Klajmon
- Wit Szychowski
- Damian Wajda
- Sergiusz Hieronimczak
- Kamil Kędzierski
Menu kolacji charytatywnej:
Damian Wajda - amus buche czyli na uciechę dla Waszych ust
-halibut z naparem z suszonego jesiotra, malinami i szczawiem
-tatar z gęsi z gęsią krwią i gorczyca
-młody ziemniak z kremem z trawy polnej i miodu pitnego
-głąbek z mangoldu i kaszanki w sosie cydrowym
-pasztek z wątróbki indyczej z agrestem i briosz z palonym masłem"
Wit Szychowski - 2 przystawki na zaostrzenie apetytów
-Taco z selera z wędzoną makrelą, majonezem z werbeną cytrynową, piklowaną kalarepą, winogronami i rukwią wodną.
-Pączek z kaszanki faszerowany konfiturą z malin, czerwonej cebuli i tymianku z sosem z polików wołowych i palonej marchwi."
Sergiusz Hieronimczak - ślepe ryby czyli zupa na rozgrzewkę
- Zupa z ziemniaków i pora z wędzonym jesiotrem. Garnisz: ziemniaczany krokiet z estragonem, cavior, oliwa z dymek, chips z chleba i maku.
Anna Klajmon - Danie główne: mięsna uciecha
- Świeca wołowa z pure z dyni, jadalną szyszką, sałatą rzymską i oliwą lubczykową
Kamil Kędzierski - danie główne: rybne szaleństwo
- Jesiotr z brukselką i grzybami
Mateusz Czekierda - Deser czyli słodkie zakończenie wieczoru
- Szpajza Śląska czyli mus czekoladowy z solą, krakersem i limonkową pianką"