Kolacja charytatywna w wykonaniu TOP CHEF'ów

Kolacja charytatywna w wykonaniu TOP CHEF'ów

29 września 2018 w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal ul. Racjonalizacji 5 będzie miała miejsce kolacja charytatywna przygotowana przez 6 TOP CHEF'ów.

Zebrane środki zostaną przeznaczone na rehabilitację Michała Szymke, 30-letniego chłopaka z Bielsko-Białej, który w wyniku wypadku samochodowemu stracił czucie w dolnej partii ciała. Rehabilitacja jest dla niego szansą na samodzielność.

Za  pomysłem stoi Mateusz Czekierda - wychowany na kuchni śląskiej uczestnik ostatniej edycji Top Chef oraz Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal.

Wyjątkowe menu degustacyjne przygotuje dla Was 6 wyjątkowych TOP CHEF'ów:

  • Mateusz Czekierda (inicjator kolacji)
  • Anna Klajmon
  • Wit Szychowski
  • Damian Wajda
  • Sergiusz Hieronimczak
  • Kamil Kędzierski

Menu kolacji charytatywnej:

Damian Wajda - amus buche czyli na uciechę dla Waszych ust 
-halibut z naparem z suszonego jesiotra, malinami i szczawiem
-tatar z gęsi z gęsią krwią i gorczyca
-młody ziemniak z kremem z trawy polnej i miodu pitnego
-głąbek z mangoldu i kaszanki w sosie cydrowym
-pasztek z wątróbki indyczej z agrestem i briosz z palonym masłem"

Wit Szychowski - 2 przystawki na zaostrzenie apetytów
-Taco z selera z wędzoną makrelą, majonezem z werbeną cytrynową, piklowaną kalarepą, winogronami i rukwią wodną.
-Pączek z kaszanki faszerowany konfiturą z malin, czerwonej cebuli i tymianku z sosem z polików wołowych i palonej marchwi."

Sergiusz Hieronimczak - ślepe ryby czyli zupa na rozgrzewkę
- Zupa z ziemniaków i pora z wędzonym jesiotrem. Garnisz: ziemniaczany krokiet z estragonem, cavior, oliwa z dymek, chips z chleba i maku.

Anna Klajmon - Danie główne: mięsna uciecha
- Świeca wołowa z pure z dyni, jadalną szyszką, sałatą rzymską i oliwą lubczykową

Kamil Kędzierski - danie główne: rybne szaleństwo
- Jesiotr z brukselką i grzybami

Mateusz Czekierda - Deser czyli słodkie zakończenie wieczoru
- Szpajza Śląska czyli mus czekoladowy z solą, krakersem i limonkową pianką"