Kolacja Mistrzów w Restauracji Babinicz

Kolacja Mistrzów w Restauracji Babinicz

17 lutego w Restauracji Babinicz kompleksu Dworzysko odbędzie się wspaniała Kolacja Mistrzów. Stu pięćdziesięciu gości będzie delektować się sześcioma daniami degustacyjnymi, które przygotują szefowie kuchni z najlepszych restauracji w Polsce. Ta wspaniała kolacja odbędzie się pod hasłem "zostań dawcą szpiku", któego pomysłodawcą jest Tomasz Czarnecki , zastępca szefa kuchni Restauracji Babinicz.

Tomasz swoim szpikiem uratował życie starszej kobiety ze Stanów Zjednoczonycyh. Podczas kolacji, którą Tomasz przygotuje wraz z innymi szefami  chce zachęcić do pozostania dawcą szpiku. Podczas całego wieczoru będzie można dołączyć do grona dawców poprzez rejestrację prowadzoną przez członków fundacji DKMS. W trakcie trwania kolacji zostaną przeprowadzone charytatywne licytacje dodatkowo częściowy przychód z biletów bedzie przekazany na fundację DKMS. 

A oto przedsmak tego niesamowicie wykwitnego wieczoru:

Danie pierwsze skomponuje Szef Kuchni restauracji Babinicz, laureat nagrody Szefa Kuchni Tradycyjnej Gault&Millaut 2017 Wojciech Harapkiewicz wraz z Tomaszem Czarneckim pomysłodawcy kolacji . Na talerzu goście odnajdą doskonałe w swojej postaci sery z regionalnej serowarni Wańczykówka. Danie Drugie przygotuje Szef Kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu - Adam Dmyterko wraz z Krzysztofem Zimnochą.  Będzie to wyśmienity wędzony pstrąg z Zielenicy. Kolejne danie to delikatny rosół z bażanta z uszkiem z regionalnej jagnięciny i chipsem serowym, któy przygotuje Tomasz Jakubiak - gospodarz popularnego programy "Jakubiak lokalnie". Czwarty set to wspaniały Turbot przyrządzony przez genialnego Szefa Kuchni Krzysztofa Żurka z restauracji Trzy Rybki na krakowskim rynku. Danie Piąte to niesamowita odsłona sarny sudeckiej z wiśnią, którą przygotuje wilokrotnie nagradany, niesamowiie zdolny Szef kuchni restauracji Wodna Wieża w Pszczynie - Szymon Bracik. Mistrzowskim zwieńczeniem uczty będzie fenomenalny deser na bazie piwa Kormoran i wędzonej śliwki. Autorem tych rarytasów będzie jeden z najlepszych cukiernik w Polsce Konrad Korszla z restauracji Trzy Rybki w Krakowie.