Kolejna nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski przyznana

Kolejna nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski przyznana

14 lipca w ramach konkursu Smaki Galicji przyznano ósmą nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Smaki Galicji to konkurs będący częścią dużego przedsięwzięcia - Festiwalu Smaków w Cieszanowie - mającego na celu budowanie świadomości odnośnie walorów produktów regionalnych. Zorganizowany został przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 14 lipca w Gorajcu w bezpośrednim sąsiedztwie Festiwalu Folkowisko.

W konkursie wystartowało 6 drużyn, które za zadnie miały przygotować zupę oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy były: żeberka wieprzowe, masło tradycyjne, kapusta, kminek zwyczajny. Do dania drugiego niezbędne były natomiast takie produkty jak: boczek surowy, marchew, ziemniaki i pokrzywa zwyczajna, która na podkarpaciu podobno jest jedyna w swoim rodzaju. 

Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie Jarosław Uściński - przewodniczący, Mirosław Reszczyk, Krzysztof Gawlik, Piotr Szczygielski i Jean Bos. Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Zbigniew Łęgowski i Daniel Gorczyca.

Kucharze startujący w konkursie nie zawiedli. Zaskakiwali pomysłowością i pokazali w jak ciekawy sposób można przygotować dania bazując na składnikach obowiązkowych, oczywiście polskiego pochodzenia.

Najlepszymi w obu konkurencjach okazali się Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutiquew Rzeszowie. Zespół, oprócz nagród, otrzymał nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Na kolejnych miejscach znaleźli się Patryk Glinkowski i Łukasz Misiorny z restauracji Grodzka 12 w Lesznie oraz Natalia Zając i Dawid Bojda z kawiarni Stary Piernik w Rzeszowie.

Warto również zaznaczyć, że Kamil Tłuczek otrzymał dwie nagrody specjalne: wyjazd z Poland Culinary Team na Olimpiadę Kulinarną do Stuttgartu w 2020 roku oraz wyróżnienie za najlepsze danie w konkursie Smaki Galicji przyznane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej.

Kamil Tluczek i Piotr Kuzdro w 2018 roku zajęli trzecie miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski. Czy tym razem staną wyżej na podium tego prestiżowego konkursu? O tym będzie można przekonać się w dniach się 1-2 października 2019 podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

Więcej informacji na www.kpp.mtp.pl oraz na fan page'u konkursu.