
Kolejny polski produkt rolny chroniony w UE
Komisja Europejska zarejestrowała 45. polski produkt rolny jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Są nim powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły.
Jak przekazało ministerstwo, powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły produkowane są z dojrzałych owoców śliwy domowej odmiany węgierka zwykła (łac. Prunus domestica L.), która wysmażana jest na gęstą ciemnobrązową mieszaninę z fragmentami skórek owoców o powierzchni lśniącej. Do produkcji nie dodaje się cukrów, poza tymi naturalnie występującymi w owocach. Dzięki temu powidła te są w smaku lekko słodkie oraz kwaskowe, a także wyczuwalną mają delikatną goryczkę pochodzącą z pestek. Do wytworzenia kilograma powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły zużywa się 3 kg owoców.
Co ważne, do produkcji tych powideł minimum 75 proc. owoców pochodzi faktycznie z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z województwa kujawsko-pomorskiego z powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego i świeckiego, a także z województwa pomorskiego z powiatów kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego.
- Związek powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły z regionem opiera się na renomie, która ukształtowała się w oparciu o długoletnią tradycję wytwarzania tego produktu, specyficznej jakości surowca używanego do produkcji oraz wyjątkowych umiejętnościach lokalnych producentów - wskazano.
Czym jest Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)? To europejski znak, który przyznawany jest produktom regionalnym wyjątkowej jakości, które nazwą nawiązują do miejsca, w którym są wytwarzane. Nazwa ta podkreśla ich związek z miejscem. Resort rolnictwa w ramach produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności wylicza 45 pozycji. Są to m.in.: bryndza podhalańska, oscypek, wielkopolski ser smażony, miód kurpiowski, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, śliwka szydłowska, cebularz lubelski.