Konkurs kulinarny "Kuchnia Dworska Myśliwska 2019"
Profesjonalny konkurs "Kuchnia Dworska Myśliwska" jest częścią 5. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej. Ponadto jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
27 kwietnia 2019 roku w Rzeszowie odbędzie się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, którego częścią będzie 5. edycja Dań Dworskich Kuchni Myśliwskiej.
Festiwal to szeroko pojęta edukacja dot. początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która występowała przede wszystkim na dworach, w pałacach czy zamkach. Impreza jest pokazem sztuki prezentowanym przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i Europy mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich.
Podczas Festiwalu, od godziny 11, rozgrywać będzie się konkurs "Kuchnia Dworska Myśliwska" nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019, który poprzedzi konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z Podkarpacia.
Zakwalifikowane ekipy do tegorocznej edycji Konkursu:
- Grzegorz Adamek (Hotel Blue Diamond Active Spa, Nowa Wieś) i Jan Cup (Hotel Kossak, Kraków)
- Michał Seyda i Błażej Szczepański (Hotel Rezydencja na jeziorem Pestkownica, Pestkownica)
- Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski (Restauracja Pocztowa 13, Gorzów Wlkp.)
- Jakub Hołota i Rafał Kuźniar (Restauracja Kuk Nuk, Rzeszów)
- Grzegorz Misina i Krystian Chlebowski (Restauracja Emalia Zabłocie, Kraków)
- Łukasz Niziński i Marta Indyk (Restuaracja Scandale Royal Resto & Vodka House, Kraków)
- Paweł Sobol i Mateusz Przybysz (Hotel Czarny Potok Spa & Conference, Krynica Zdrój)
- Michał Bielecki i Adam Kaczmarek (Hotel Fabryka Wełny, Pabianice)
- Bartłomiej Wrona i Wojciech Kotuła (Hotel Metropolitan, Rzeszów)
- Radosław Kamiński i Rafał Bielec (Zamek Dubiecko, Dubiecko) - zespół rezerwowy
- Sławomir Saguła i Michał Pitoń (Restauracja Kiyrnicka By Saguła Rezydencja Gubałówka, Kościelisko) - zespół rezerwowy
Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną na całym świecie polską gościnność.
W trakcie trwania konkursu odbywać będzie się "Festiwal produktów regionalnych-lokalnych", prezentacje produktów, pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej np. pokaz pt. "Gość VIP w asyście znanego szefa kuchni" oraz zbiórka charytatywna na rzecz podopiecznego "Fundacji Miej Serce" - małego Nikosia, który walczy z przewlekłą chorobą jelit, opóźnieniem rozwojowym, autyzmem i dysmielinizacją.
Festiwal, który poprowadzi Mirek Drewniak, zwieńczy uroczysta gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. Odbędzie się ona w Hotelu Bristol w Rzeszowie.