Konkurs kulinarny

Konkurs kulinarny "Kuchnia Dworska Myśliwska 2019"

Profesjonalny konkurs "Kuchnia Dworska Myśliwska" jest częścią 5. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej. Ponadto jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

27 kwietnia 2019 roku w Rzeszowie odbędzie się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, którego częścią będzie 5. edycja Dań Dworskich Kuchni Myśliwskiej.

Festiwal to szeroko pojęta edukacja dot. początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która występowała przede wszystkim na dworach, w pałacach czy zamkach. Impreza jest pokazem sztuki prezentowanym przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i Europy mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich.

Podczas Festiwalu, od godziny 11, rozgrywać będzie się konkurs "Kuchnia Dworska Myśliwska" nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019, który poprzedzi konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z Podkarpacia.

Zakwalifikowane ekipy do tegorocznej edycji Konkursu:

- Grzegorz Adamek (Hotel Blue Diamond Active Spa, Nowa Wieś) i Jan Cup (Hotel Kossak, Kraków)

- Michał Seyda i Błażej Szczepański (Hotel Rezydencja na jeziorem Pestkownica, Pestkownica)

- Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski (Restauracja Pocztowa 13, Gorzów Wlkp.)

- Jakub Hołota i Rafał Kuźniar (Restauracja Kuk Nuk, Rzeszów)

- Grzegorz Misina i Krystian Chlebowski (Restauracja Emalia Zabłocie, Kraków)

- Łukasz Niziński i Marta Indyk (Restuaracja Scandale Royal Resto & Vodka House, Kraków)

- Paweł Sobol i Mateusz Przybysz (Hotel Czarny Potok Spa & Conference, Krynica Zdrój)

- Michał Bielecki i Adam Kaczmarek (Hotel Fabryka Wełny, Pabianice)

- Bartłomiej Wrona i Wojciech Kotuła (Hotel Metropolitan, Rzeszów)

- Radosław Kamiński i Rafał Bielec (Zamek Dubiecko, Dubiecko) - zespół rezerwowy

- Sławomir Saguła i Michał Pitoń (Restauracja Kiyrnicka By Saguła Rezydencja Gubałówka, Kościelisko) - zespół rezerwowy

Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną na całym świecie polską gościnność.

W trakcie trwania konkursu odbywać będzie się "Festiwal produktów regionalnych-lokalnych", prezentacje produktów, pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej np. pokaz pt. "Gość VIP w asyście znanego szefa kuchni" oraz zbiórka charytatywna na rzecz podopiecznego "Fundacji Miej Serce" - małego Nikosia, który walczy z przewlekłą chorobą jelit, opóźnieniem rozwojowym, autyzmem i dysmielinizacją.

Festiwal, który poprowadzi Mirek Drewniak, zwieńczy uroczysta gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. Odbędzie się ona w Hotelu Bristol w Rzeszowie.