Konkurs kulinarny w Pałacu Mortęgi

Konkurs kulinarny w Pałacu Mortęgi

W dniach 21-24 kwietnia 2023 odbędzie się I ogólnopolski konkurs z łowienia i przyrządzania karpia. Wydarzenie to odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich - Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****.

Konkurs kierowany jest do kucharzy pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy będą musieli złowić karpia w Stawie Mortęskim, a następnie przyrządzić go w jak najlepszy sposób. Zawodników oceniać będzie jury, w którym zasiądą kucharze i szefowie kuchni o międzynarodowym pochodzeniu.

W czasie rywalizacji uczestnicy muszą użyć kilku obowiązkowych składników. Są to: złowiony karp, piwo Kasztanka z browaru Końska Grzywa, produkty firmy Sante (owoce goji, suszone morele, śliwki) oraz ser Bursztyn.

Przewidziane są atrakcyjne nagrody dla zwycięzców. Dla profesjonalistów są to staż w austriackiej i niemieckiej restauracji za zdobycie I miejsca, za II miejsce jest to miesięczny staż w Pałacu Wiejce u szefa kuchni Jeana Bosa. Natomiast za III miejsce - dyplom oraz trzydniowy pobyt dla dwóch osób w Pałacu Mortęgi. Dla uczniów natomiast za I miejsce - miesięczny staż w Pałacu Wiejce oraz szkolenie innowacyjne w Akademii Piotra Smoleńskiego, za II miejsce miesięczny staż w Pałacu Mortęgi u szefa kuchni Daniela Twardo oraz voucher na szkolenie u szefa kuchni Pawła Pyry, zaś za III miejsce - tygodniowy staż w hotelu Holiday Inn Gdańsk u szefa kuchni Piotra Domańskiego.

Termin nadsyłania zgłoszeń mija 9 kwietnia. Należy je przesyłać na adres mejlowy chef@palacmortegi.pl (DW dorota.zuralska@palacmortegi.pl).