Krakowskie pieczywo odkrywane na nowo

Krakowskie pieczywo odkrywane na nowo

Pod hasłem "Powrót do tradycji!" 8 września odbędzie się pierwsza edycja nowego cyklu targów produktów regionalnych "Chleb i przyjaciele". W trakcie wydarzenia będzie m.in. można zakupić rzemieślniczo wytwarzane pieczywo czy wziąć udział w warsztatach.

W Krakowie, który w 2019 roku nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, odbywa się wiele imprez o charakterze kulinarnym. Targ produktów regionalnych na Placu Handelka to nowa inicjatywa, niosąca okazję osobistego poznania producentów, hodowców i przetwórców z Krakowa i okolic.

Wydarzenie "Chleb i przyjaciele" odbędzie się w nowo otwartej Piekarni Handelka przy ulicy Św. Filipa 14 oraz na przylegającym do niej placu. W niedzielę 8 września, w godzinach od 10 do 17 krakowianie i turyści będą mogli poznać producentów z Małopolski oraz skosztować i zakupić ich wyroby: pieczywo - chleby, chałki i drożdżówki z sezonowymi owocami, wędliny, sery przetwory, miody, produkty z koziego mleka oraz inne.

Targ to nie tylko zakupy, ale przede wszystkim rozmowy. Planowane są pogadanki o dobrym chlebie i o rzemieślniczym, tradycyjnym wypieku pieczywa, rozmowy o walorach miodów i wytwarzaniu odżywczych kiszonek. To gratka dla osób świadomych kulinarnie, zainteresowanych zdrowym odżywianiem i poszukujących dawnych smaków.

Na wydarzeniu poświęconym tematyce pieczywa nie może zabraknąć Obwarzanka Krakowskiego. Oprócz degustacji, pogadanek i pokazów kulinarnych, w ramach targu odbędą się obwarzankowe warsztaty dla dzieci i dorosłych prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka.

W trakcie spotkania z piekarzami będzie też mowa o kolejnym wyjątkowym produkcie - Chlebie Prądnickim, którego tradycja wypieku sięga XIV wieku. Chleb Prądnicki posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne i dokładnie opisany wygląd i skład. Obecnie piekarze z Piekarni Handelka starają się o uzyskanie certyfikatu, niezbędnego do wypieku i sprzedawania Chleba Prądnickiego. 

Obwarzanek Krakowski i Chleb Prądnicki to regionalne produkty kulinarne promowane w ramach projektu Slow Food CE - europejskiego projektu promocji dziedzictwa kulinarnego. Miasto Kraków jest jednym z partnerów tego projektu.

Wstęp na wydarzenie jest wolny.

Więcej informacji: https://www.facebook.com/events/337161030525922/