Kuchnia i historia: odkrywanie przeszłości i współczesne trendy kulinarne

Kuchnia i historia: odkrywanie przeszłości i współczesne trendy kulinarne

Cuisine and history: discovering the past and present culinary trends (Kuchnia i historia: odkrywanie przeszłości i współczesne trendy kulinarne)
Konferencja organizowana w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie, Chrystkowo k. Gruczna, zagroda olęderska, 19 VIII 2018 r., godz. 10.30
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK

Kolejna już konferencja organizowana w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie dotyczy kuchni i historii: związku między obu dziedzinami, kuchni jako przedmiotu historii oraz historii jako inspiracji i punktu odniesienia dla kucharzy. W  spotkaniu wezmą udział badacze z Polski, USA, Włoch i Niemiec, specjaliści z zakresu historii i kultury jedzenia, obserwatorzy, ale i uczestnicy współczesnych ruchów żywieniowych. Program przewiduje cztery zasadnicze wystąpienia dotyczące zjawisk ujmowanych w aspekcie międzynarodowym oraz przykładów z Włoch, Polski i Niemiec. Zostawiamy czas na dyskusje, prezentacje kulinarne i degustacje: spotkanie wokół stołu, dzięki któremu się spotykamy.
Kulinarną przeszłość na dzisiejszym stole będą rekonstruować: Tomasz Welter, trener reprezentacji Polski kucharzy Wojska Polskiego i szef kuchni hotelu Ikar w Bydgoszczy oraz Maciej Barton, szef kuchni Hotelu Ostoja Chobienice. Serdecznie zapraszamy!

Program:

Fabio Parasecoli, New York University, Department of Nutrition and Food Studies, Mateusz Haława, Institute of Philosophy and Sociology, Polish Academy of Sciences
The flavors of memory: fine dining, modernity, and tradition

Stephano Magagnoli, University of Parma, Department of Economics
Italy From the Cuisine of Hunger to the Cuisine of Plenty. Italy after World War II

Peter Peter, Zentrum für Gastrosophie, University of Salzburg
"Polnische Küche" - "cuisine polonaise". Changing images of Polish food in Austria, Germany and France

Jarosław Dumanowski, Center for Culinary Heritage, Nicolaus Copernicus University in Toruń, 
Old-Polish cuisine and new Polish chefs: when historian works with cooks