
Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 - Polskie Skarby Kulinarne
W dniu 22 listopada 2019 r., w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał XI Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 - Polskie Skarby Kulinarne" zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie z Fundacją im. Hanny Szymanderskiej oraz Akademią Kelnerską Grzegorza Górnika, przy wsparciu wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.
Jak co roku konkurs składał się z dwóch części:
- Konkursu Kulinarnego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
- Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika
Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn.
W tegorocznej edycji, zadaniem finalistów Konkursu Kulinarnego było wykonanie dwóch potraw:
- gorącej zakąski z zastosowaniem szyjek rakowych i sera białego typu twarożek
- dania głównego z zastosowaniem przepiórki, kaszy orkiszowej i cebuli
Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2-osobowe miały 90 minut.
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
- testu wiedzy w języku polsko - angielskim dotyczącym obsługi konsumenta;
- nakrywania stołu w nakryciu improstyl, którego motywem przewodnim było "Nakrycie do obiadu w karczmie regionalnej?"
- tranżerowania drobiu na wózku kelnerskim - porcjowanie pieczonej kaczki w całości w obecności gościa
Wyniki XI Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
"Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 - Polskie Skarby Kulinarne"
I miejsce
- w konkursie kulinarnym: Kevin Petersen i Marie Rutrecht
- w konkursie kelnerskim: Natalia Zofia Targońska
II miejsce
- w konkursie kulinarnym: Aliaksandr Auramchyc i Kiryl Kagylenka
- w konkursie kelnerskim: Aneta Warsińska
III miejsce
- w konkursie kulinarnym: Jacek Darnowski i Jakub Filip Sobczak
- w konkursie kelnerskim: Mikita Shelehau
"Puchar Smakosza"
Jurorzy z MAKRO Polska za najsmaczniejsze dania przyznali "Puchar Smakosza" drużynie
Zespołu Szkół Spożywczo - Gastronomicznych w Warszawie, reprezentowanej przez:
Antona Khomenko i Aleksandrę Pawłowską.
Nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnegoczuwało Jury degustacyjne w składzie:
- Andrzej Bryk
- Gieno Mientkiewicz
- Grzegorz Goleń
- Bartosz Adamski
- Tomasz Welter
- Michał Grzywacz
- Katarzyna Wierzbicka
- Emilia Durka
oraz Jury techniczne w składzie:
- Piotr Lasecki
- Marcin Molik
- Marek Pawlaczyk
- Cezary Powała
Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
- Grzegorz Górnik
- Wojciech Ożóg
- Olaf Ratz
- Andrzej Bartkowski
- Michał Denesiuk
Uroczysta Gala
Podczas uroczystej gali finałowej organizatorzy konkursu: Małgorzata Wiśniewska - reprezentująca Zespół Szkół Spożywczo - Gastronomicznych, Maciej Barton reprezentujący Fundację im. Hanny Szymanderskiej oraz Grzegorz Górnik z Akademii Kelnerskiej dokonali podsumowania organizacji XI edycji konkursu "Kuchnia Polska na Mazowszu", podkreślając wdzięczność za wkład i zaangażowanie wszystkich partnerów konkursu, omawiając zmagania finalistów konkursu kulinarnego i kelnerskiego oraz konkursów towarzyszących. Wszyscy finaliści otrzymali dyplomy oraz medale. Laureaci konkursu, zarówno uczniowie indywidualnie, jak i szkoły drużynowo odebrali atrakcyjne nagrody przekazane przez współorganizatorów oraz partnerów konkursu.
Pokazy
Konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne i barmańskie, które przeprowadzili szefowie kuchni oraz barmani:
- Rafał Zaręba z Akademii Inspiracji MAKRO POLSKA
- Emil Gaworski - szef kuchni Hampton by Hilton
- Kamil Majewski i Maciej Chojara - Barmani Bar Work Academy
Dzięki zaangażowaniu środowiska pracodawców współpracujących ze szkołą wszyscy uczestnicy konkursu mieli zapewniony nocleg ze śniadaniem z 22 na 23 listopada 2019 oraz uczestniczyli w specjalnie przygotowanych warsztatach kulinarnych i kelnerskich kolejnego dnia.
"Kuchnia Polska na Mazowszu" to wspaniały, wielobarwny, smaczny i wykwintny konkurs gastronomiczny, wypełniony po raz pierwszy po brzegi "Polskimi Skarbami Kulinarnymi" - zarówno dosłownie, na talerzach finalistów, bankiecie, jak i już mniej formalnych sobotnich warsztatach, jak i metaforycznie ? zaszczycając nas obecnością prawdziwych Polskich Skarbów Kulinarnych - Jurorów, wybitnych Szefów kuchni, Mistrzów kelnerskich, Smakoszy, Specjalistów branży spożywczo - gastronomicznej. Niech ten wspaniały, radosny duch świata gastronomii towarzyszy nam w szkołach, restauracjach i hotelach każdego dnia.