Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 - Polskie Skarby Kulinarne

Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 - Polskie Skarby Kulinarne

W dniu 22 listopada 2019 r., w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał XI Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 - Polskie Skarby Kulinarne" zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie z Fundacją im. Hanny Szymanderskiej oraz Akademią Kelnerską Grzegorza Górnika, przy wsparciu wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

Jak co roku konkurs składał się z dwóch części:

  • Konkursu Kulinarnego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
  • Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika

Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn.

 W tegorocznej edycji, zadaniem finalistów Konkursu Kulinarnego było wykonanie dwóch potraw:

  • gorącej zakąski z zastosowaniem szyjek rakowych i sera białego typu twarożek
  • dania głównego z zastosowaniem przepiórki, kaszy orkiszowej i cebuli

Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2-osobowe miały 90 minut.

Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:

  • testu wiedzy w języku polsko - angielskim dotyczącym obsługi konsumenta;
  • nakrywania stołu w nakryciu improstyl, którego motywem przewodnim było "Nakrycie do obiadu w karczmie regionalnej?"
  • tranżerowania drobiu na wózku kelnerskim - porcjowanie pieczonej kaczki w całości w obecności gościa 

Wyniki XI Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego

 "Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 - Polskie Skarby Kulinarne"

I miejsce

  • w konkursie kulinarnym: Kevin Petersen i Marie Rutrecht
  • w konkursie kelnerskim: Natalia Zofia Targońska 

II miejsce

  • w konkursie kulinarnym: Aliaksandr Auramchyc i Kiryl Kagylenka 
  • w konkursie kelnerskim: Aneta Warsińska

III miejsce

  • w konkursie kulinarnym: Jacek Darnowski i Jakub Filip Sobczak 
  • w konkursie kelnerskim: Mikita Shelehau 

"Puchar Smakosza"

Jurorzy z MAKRO Polska za najsmaczniejsze dania przyznali "Puchar Smakosza" drużynie

Zespołu Szkół Spożywczo - Gastronomicznych w Warszawie, reprezentowanej przez:

Antona Khomenko i Aleksandrę Pawłowską.

Nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnegoczuwało Jury degustacyjne w składzie:

  • Andrzej Bryk
  • Gieno Mientkiewicz
  • Grzegorz Goleń
  • Bartosz Adamski
  • Tomasz Welter
  • Michał Grzywacz
  • Katarzyna Wierzbicka
  • Emilia Durka

oraz Jury techniczne w składzie:

  • Piotr Lasecki
  • Marcin Molik
  • Marek Pawlaczyk
  • Cezary Powała

Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:

  • Grzegorz Górnik
  • Wojciech Ożóg
  • Olaf Ratz
  • Andrzej Bartkowski
  • Michał Denesiuk

Uroczysta Gala

Podczas uroczystej gali finałowej organizatorzy konkursu: Małgorzata Wiśniewska - reprezentująca Zespół Szkół Spożywczo - Gastronomicznych, Maciej Barton reprezentujący Fundację im. Hanny Szymanderskiej oraz Grzegorz Górnik z Akademii Kelnerskiej dokonali podsumowania organizacji XI edycji konkursu "Kuchnia Polska na Mazowszu", podkreślając wdzięczność za wkład i zaangażowanie wszystkich partnerów konkursu, omawiając zmagania finalistów konkursu kulinarnego i kelnerskiego oraz konkursów towarzyszących. Wszyscy finaliści otrzymali dyplomy oraz medale. Laureaci konkursu, zarówno uczniowie indywidualnie, jak i szkoły drużynowo odebrali atrakcyjne nagrody przekazane przez współorganizatorów oraz partnerów konkursu. 

Pokazy

Konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne i barmańskie, które przeprowadzili szefowie kuchni oraz barmani:

  • Rafał Zaręba z Akademii Inspiracji MAKRO POLSKA
  • Emil Gaworski - szef kuchni Hampton by Hilton
  • Kamil Majewski i Maciej Chojara - Barmani  Bar Work Academy

Dzięki zaangażowaniu środowiska pracodawców współpracujących ze szkołą wszyscy uczestnicy konkursu mieli zapewniony nocleg ze śniadaniem z 22 na 23 listopada 2019 oraz uczestniczyli w specjalnie przygotowanych warsztatach kulinarnych i kelnerskich kolejnego dnia.

"Kuchnia Polska na Mazowszu" to wspaniały, wielobarwny, smaczny i wykwintny konkurs gastronomiczny, wypełniony po raz pierwszy po brzegi "Polskimi Skarbami Kulinarnymi" - zarówno dosłownie, na talerzach finalistów, bankiecie, jak i już mniej formalnych sobotnich warsztatach, jak i metaforycznie ? zaszczycając nas obecnością prawdziwych Polskich Skarbów Kulinarnych - Jurorów, wybitnych Szefów kuchni, Mistrzów kelnerskich, Smakoszy, Specjalistów branży spożywczo - gastronomicznej. Niech ten wspaniały, radosny duch świata gastronomii towarzyszy nam w szkołach, restauracjach i hotelach każdego dnia.