Kulinarna podróż wysokich lotów z Bartoszem Szymczakiem

Kulinarna podróż wysokich lotów z Bartoszem Szymczakiem

Polskie Linie Lotnicze LOT wprowadziły do oferty wyjątkową usługę dla pasażerów LOT Business Class na rejsach dalekodystansowych z Warszawy. Podróżni mają możliwość delektowania się daniem głównym przygotowanym przez Bartosza Szymczaka, szefa kuchni warszawskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin - Rozbrat 20. "Smaki z Gwiazdką Michelin w LOT Business Class" to nowość w ofercie pokładowej z segmentu premium.

Menu, opracowane przez Bartosza Szymczaka, szefa kuchni restauracji Rozbrat 20, to kulinarna podróż na najwyższym poziomie.

- Rozwój oferty pokładowej w PLL LOT to dla nas strategiczny kierunek, w którym konsekwentnie stawiamy na unikalne doświadczenia podróży. Smaki z Gwiazdką Michelin w LOT Business Class to nie tylko podniesienie jakości i prestiżu naszej oferty - to także sposób, w jaki prezentujemy polską gościnność i kulturę kulinarną na świecie. Wierzymy, że podróż powinna inspirować na każdym etapie - nie tylko poprzez miejsce docelowe, ale także przez drogę i jej wyjątkowe aspekty, których zasmakować mogą pasażerowie na pokładach naszych samolotów. Dlatego oferujemy rozwiązania, które łączą komfort z niezapomnianymi doznaniami kulinarnymi - mówi Izabela Leszczyńska, Dyrektor Biura Rozwoju Produktu i Customer Experience PLL LOT.

Oferta z zakresu Business Class Fine Dining Menu, we współpracy z restauracjami z przewodnika Michelin, to nie tylko podnoszenie jakości podróży, ale także promowanie Polski jako miejsca wyjątkowych doświadczeń kulinarnych.

Pasażerowie LOT Business Class mają możliwość wyboru jednego spośród czterech wykwintnych kompozycji:

Łosoś z krokietem z krewetką i sosem z papryki - łosoś sous-vide, krokiet z krewetką, puree z cukinii z bazylią oraz aksamitny sos z pieczonej papryki.

Beef bourguignon z młodymi warzywami i winem - długo duszona wołowina w burgundzie z młodymi ziemniakami i glazurowaną marchewką.

Zrazy cielęce z jabłkiem z warzywami - cielęcina z konfitowanym jabłkiem w sosie smardzowym z marynowanymi warzywami.

Lasagne z ricottą i szpinakiem - lasagne z ricottą i szpinakiem pod lekkim beszamelem na kremowym sosie z pomidorów. 

- Zdobycie gwiazdki Michelin oraz zaufanie, jakim obdarzył nas jeden z najlepszych domów szampańskich na świecie Krug, tworząc Rozbrat 20 Ambasadą Krug, jest dla mnie wielkim wyróżnieniem i jednocześnie zobowiązaniem, do bycia jeszcze lepszym każdego dnia. To również wielka szansa na pokazanie gościom z zagranicy, że polska gastronomia wkroczyła do świata najlepszych restauracji. Dzisiaj, moje wielkie marzenie o pokazaniu polskiej gastronomii szerokiej, międzynarodowej publiczności stało się faktem. Mamy czym się pochwalić i dzięki współpracy z PLL LOT i POT, zainteresowanie naszą kuchnią, ale też kulturą i tradycją z pewnością wzrośnie. Na 10 000 metrów, będziemy pokazywać i dawać do spróbowania jak smaczna, nowoczesna i wyjątkowa jest polska kuchnia. To innowacyjne rozwiązanie jest szansą dla nas wszystkich - podsumowuje Bartosz Szymczak, współwłaściciel i szef kuchni Rozbrat 20.

Oferta dań autorstwa Bartosza Szymczaka, szefa restauracji Rozbrat 20, obowiązuje do 31 stycznia 2026 roku.