Kulinarne smaki Warszawy, Krakowa i Zakopanego

Kulinarne smaki Warszawy, Krakowa i Zakopanego

W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne w wybranych lokalach w Warszawie, Krakowie i Zakopanem mieszkańcy i turyści będą mogli rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni.

Jaki związek ma warszawska trasa W-Z ze słynnym ciastkiem wuzetka? Co jadano na dworze Zygmunta II Augusta? Z czego słynął krakowski lokal Antoniego Hawełki? Te i inne historie już wkrótce będzie można odkryć przemierzając szlaki kulinarne stolicy Polski - Warszawy, Krakowa i Zakopanego.

Do współtworzenia historii kulinarnych w ramach szlaku kulinarnego MAKRO Polska zaprosiło 50 szefów kuchni i restauratorów z Warszawy, Krakowa i Zakopanego. Podczas cyklu spotkań i warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które wkrótce pojawią się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści będą mogli wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów danego regionu, przemierzając szlaki kulinarne, spróbują oryginalnych dań z różnych części Polski.

Szefowie kuchni z warszawskich restauracji przywrócili zapomniane receptury z książek Lucyny Ćwierczakiewiczowej, zapisków szefów kuchni hotelu Europejskiego, kultowej restauracji "U Langnera" czy nadwornego kucharza Stanisława Poniatowskiego. W Krakowie goście będą mogli celebrować pamięć o winnicy królowej Bony za murami Wawelu, podmiejskich polach rzepaku i bobu czy pączkach różanych z cukierni Maurizia. Natomiast podhalański szlak kulinarny to wyprawa śladami Karola Szymanowskiego, Wojciecha Roja czy dra Tytusa Chałubińskiego, którzy raczyli swoich gości zarówno świeżą żętycą na górskim szlaku, jak i wymyślnymi zakąskami w restauracji "Przełęcz".

Organizatorem szlaków kulinarnych jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Inicjatywa wspierana jest przez: Urząd Miasta Stołecznego Warszawy, Urząd Miasta Zakopane oraz miasto Kraków, które otrzymało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.