
Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu - Polacy z podwójnym srebrem!
Rozgrywki w najważniejszym konkursie kulinarnym za nami. Setki godzin treningów oraz przygotowań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przyniosły ogromny sukces. Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy zdobyli dwa srebrne medale podczas Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarnego Pucharu Świata.
Nie tylko w sporcie jest mundial! Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarny Puchar Świata, organizowany jest raz na 4 lata. To jedno z bardziej prestiżowych wydarzeń w świecie gastronomii, w którym mogą wziąć udział tylko reprezentacje zrzeszone w WACS, Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni.
75 drużyn z 55 krajów!
Kulinarny Puchar Świata odbywał się od 25 do 30 listopada. W wydarzeniu udział wzięło 75 drużyn narodowych - juniorów, seniorów, a także zespołów cateringowych i regionalnych z 55 krajów rywalizowało w Luksemburgu o medale i najważniejsze wyróżnienia.
Polska reprezentacja młodych adeptów sztuki kulinarnej wystartowała w konkurencjach - Restaurant des Nations oraz Chef?s Table, osiągając wspaniały wynik - dwa srebrne medale. Kadra od ponad 10 miesięcy przygotowywała się do wydarzenia, trenując w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wspierana przez strategicznych partnerów jakimi są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry. Podczas treningów ważne było nie tylko udoskonalenia konkursowych potraw, ale też doprowadzenie do perfekcji mechanizmów pracy zespołowej. Mieliśmy przyjemność uczestniczyć w jednym z takich ćwiczeń. Całą kadra była bardzo zaangażowana!
Konkurencyjne zadania
Zadanie nie było łatwe - podczas pierwszej konkurencji Chef's Table młodzi szefowie kuchni przygotowywali 12 porcji menu, a następnie samodzielnie serwowali je jury. Z kolei kucharze zaproponowali potrawy inspirowane klasykami polskiej, ale i regionalnej kuchni - m.in. fingerfood na bazie mizerii, czerniny, barszczu i paprykarza, danie główne w postaci steku flat iron z masłem ziołowym, terriną grzybową i babką ziemniaczaną i deserem na bazie żętycy - serwatki z mleka owczego.
Dwa dni później, czekało ich kolejne wyzwanie, kiedy to w konkurencji Restaurant des Nations przygotowali 70 porcji trzydaniowego menu, gdzie Goście mogli spróbować chociażby startera w postaci halibuta i raków z cytrynową nutą, dania w głównego z sarniną, a także, terriny z udźca sarniego, chrupiącego selera z serem bursztyn czy piernikowej rolady z morelą i lodów z maślanką i morelą na deser.
- To były bardzo wymagające miesiące dla Reprezentacji, ale jesteśmy dumni z naszych kucharzy. Startowi towarzyszyły ogromne, ale pozytywne emocje. Dziękujemy za zaufanie naszym Partnerom - mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Stowarzyszenie wspólnie z Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry przygotowuje reprezentację narodową kucharzy do startów w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych. Kolejny cel to Olimpiada Kulinarna, która odbędzie się w lutym 2024 roku w Stuttgarcie, dlatego już niebawem rozpoczną się treningi.
Gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszych zmaganiach!