Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa

Już 27 marca 2024 roku odbędzie się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego - wydarzenia dla młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Pierwsza edycja została bardzo pozytywnie odebrana zarówno przez uczestników, jurorów, jak i zaproszonych gości, zatem czas na kolejną odsłonę! Zgłoszenia są przyjmowane do 10 marca br.

Kulinarny PucharPolskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego ponownie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy. Jego ideą jest promowanie polskiej wołowiny i wieprzowiny.

O puchar walczyć będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Jury składające się z doświadczonych szefów kuchni oceni dania i wyłoni laureatów.

Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek POLSKIE MIĘSO, a za jego realizację odpowiedzialna jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka.

Laureatami pierwszej edycji zostali Patryk Jankowski i Maja Siebert - reprezentanci Zespołu Szkół im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie, którzy przygotowali: ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą.