Kwietniowy Mikser Kulinarny

Kwietniowy Mikser Kulinarny

W spotkaniu edukacyjnym w ramach kolejnej edycji programu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 100 uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. W roli głównej wystąpiła... czekolada.

Trzecia edycja programu Szef dla Młodych Talentów, który skierowany jest do młodych adeptów sztuki kulinarnej, odbyła się 12 kwietnia w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie.

Głównym tematem spotkania, w którym udział wzięło ponad 100 uczniów z różnych szkół gastronomicznych w Polsce, były produkty z miazgi kakaowej.

Pokaz cukierniczy przygotował Michał Kleiber, który przybliżył uczestnikom proces przygotowania pralin z kremem szampańskim oraz technikę temperowania czekolady.

O produkcji czekolady opowiadał natomiast Maciej Gucia. Zaprezentował on m.in. jej odmianę rubinową, która wyróżnia się różowym zabarwieniem i owocową nutą smakową.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez m.in. Miksery Kulinarne czy staże.