Lato - czas orzeźwienia

Lato - czas orzeźwienia

Nadchodzi okres, podczas którego do głosu dochodzą lemoniady, soki i inne zimne napoje. Słoneczne dni i krótkie wieczory to znak, że goście lokali będą szukali sposobu na ochłodzenie. Jak je zapewnić? Wychodząc naprzeciw trendom i proponując rozwiązania zaskakujące spragnionych.

Ciepło, coraz cieplej, gorąco. Tak, nadchodzi lato! W związku z tym czas pożegnać się ze swetrami, z kurtkami i... zamkniętymi ogródkami gastronomicznymi. Kto z nas nie kocha lata? Kto nie lubi tych ciepłych dni, które zamiast w zamkniętym pomieszczeniu można spędzić na świeżym powietrzu, delektując się promieniami słońca. A i wieczory stają się przecież znacznie przyjemniejsze. Wystarczy parasol grzewczy i lekki koc, żeby nadal móc przebywać niby w lokalu, a jednak poza nim. Jak będzie wyglądało tegoroczne lato w gastronomii? Z pewnością można określić je jednym słowem - "wyzwanie". Za nami niełatwy czas w branży, ale nic nie napawa optymizmem tak, jak pełne obłożenie stolików i ogródków podczas coraz dłuższych dni oraz cieplejszych wieczorów. Na to liczą właściciele placówek gastronomicznych w całej Polsce, a szansa, że tak się stanie, jest spora. Jesteśmy bowiem spragnieni spacerów, wyjść do restauracji, towarzystwa innych osób. Okres pandemii doświadczył wszystkich i nikt nie chce już o nim pamiętać, dlatego tak ważna jest obecność pośród ludzi. Wyzwanie dla restauratorów to zawsze okazja do wzmożonej motywacji, aby konkretny lokal wyróżniał się na tle innych miejsc, a tych przecież na gastronomicznej mapie Polski jest ogrom. Lato to nie tylko okres, w którym do menu należy wprowadzić sezonowe produkty i lekkie pozycje, ale dużo uwagi trzeba poświęcić też, a może przede wszystkim, karcie napojów. Nic przecież nie orzeźwia tak, jak dobrze schłodzony napój, podany w odpowiednim szkle i właściwie przyozdobiony. Nadchodzi czas orzeźwienia.

Na nieznanych wodach

Karta napojów w restauracjach czy innych lokalach gastronomicznych to rzecz święta. Żaden gość nie potraktuje poważnie miejsca, w którym nie będzie mógł wybrać odpowiedniego dla siebie trunku - nawet, jeśli ma on być bezalkoholowy. Szeroki wachlarz napojów to podstawa lokalu, zwłaszcza latem. To głównie wtedy, poza kawą, herbatą i wodą, dochodzą do głosu propozycje bardziej wyrafinowane i wyimaginowane. Rynek napojów rozwinął się niesłychanie, a wszystko m.in. z racji zmiany nawyków jedzeniowych Polaków. Obecnie nie liczy się tylko zaspokojenie głodu i pragnienia, ale także robienie tego w zgodzie ze stosowaną dietą, a co za tym idzie - niejednokrotnie - koniecznością dostarczenia organizmowi niezbędnych minerałów i witamin.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<