Liofilizowanie - warte uwagi?

Liofilizowanie - warte uwagi?

Liofilizacja - inaczej - suszenie sublimacyjne, jest to proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału do sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego.

Produkty liofilizowane cały czas budzą inspiracje do tworzenia nowych dań. Nieustannie zachwycają jakością, smakiem oraz wyglądem. Ich ciekawa forma oraz bogactwo witamin zachęcają szefów kuchni do nowych wyzwań.

Proces w jakim powstają, czyli suszenie sublimacyjne cechuje się tym, że skład witamin, minerałów i innych substancji odżywczych zostaje zachowany w 90-99%. Wszystko dzięki wymrażaniu wody - oczywiście w sterylnych warunkach i bez dodatków i konserwantów. Liofilizowane owoce i warzywa są atestowane pod względem mikrobiologii i sanepidu.

Zadziwiające jest to, że podczas suszenia sublimacyjnego owoce i warzywa zachowują w większości swój kolor, kształt i smak. Producenci wytwarzają różne frakcje takie jak: owoce i warzywa całe, w połówkach, w plastrach, kostkach różnej wielkości oraz proszek. Takie przygotowanie produktu ułatwia prace kucharzom, cukiernikom oraz dużym koncernom spożywczym.

Same zalety!

Te surowce dostępne są cały rok, a także posiadają długi termin ważność dzięki naturalnemu suszeniu, ponieważ dzięki temu, że nie zawierają dużej ilości wody, tak jak świeży owoc, więc nie ma warunków do tworzenia się pleśni i tym samym - produkty liofilizowane -  nie ulegają szybkiemu zepsuciu. Nie trzeba ich kruszyć, kroić i siekać - po prostu wybieramy potrzebną część, dodajemy je do dania, deseru lub napoju i gotowe! Jest to duża oszczędność czasu!

Dalej już tylko otwiera się cała pula możliwości!  Możemy zastosować je do napojów, dodać do różnych rodzajów herbat w zależności od upodobań naszych Gości. Bardzo szybko możemy stworzyć pyszny koktajl, smoothie. W niedługim czasie przygotujemy jogurt bez dodatków konserwujących o smaku, który życzy sobie klient na śniadanie w restauracji.

Pamiętajmy, liofilizowane produkty nadal posiadają swój naturalny smak, jak w świeżych odpowiednikach. Jeśli chcemy zaskoczyć Gości ciekawą i smaczną dekoracją, a przy tym ciekawą konsystencją, możemy przyozdobić nasze ciasta i desery lodowe oraz wzbogacić ich wnętrze chrupkimi owocami.