Lody waniliowe na bazie plastiku? To możliwe!

Lody waniliowe na bazie plastiku? To możliwe!

Pierwsze na świecie lody na bazie poddanego recyklingowi plastiku to zasługa włoskiej projektantki i zespołu brytyjskich naukowców. Jak powstała nowatorska receptura wykorzystująca zużyty plastik do produkcji lodów? Czy to przełom w świecie gastronomii?

Od lat produkuje się wegańskie alternatywy mięsa i wiele innych, równie innowacyjnych produktów spożywczych. Jednak do tej pory nikt nie stworzył pożywienia na bazie plastiku. Ten pionierski produkt stanowi pracę dyplomową Eleonory Ortolani, projektantki i studentki prestiżowej londyńskiej szkoły artystycznej Central Saint Martins. Czy tak będzie wyglądała przyszłość tego, co jemy?

Plastikowe lody waniliowe

Stworzenie jadalnego produktu na bazie tworzywa sztucznego okazało się możliwe, gdy, w ramach eksperymentalnego i hipotetycznego projektu o nazwie "Guilty Flavours", Ortolani stworzyła pierwsze na świecie lody na bazie plastiku, które teoretycznie nadają się do spożycia. Innowacyjny produkt to jej praca dyplomowa przygotowana na kurs "Materiały przyszłości".

Warto zaznaczyć, że nie jest to pierwszy tego typu eksperyment, jednak nikomu jak dotąd nie udało się stworzyć gotowego produktu. Inspiracją do podjęcia próby przerobienia plastiku na jedzenie były dla Ortolani pewne gatunki bezkręgowców i bakterii. Niedawno okazało się, że są one w stanie strawić plastik, rozkładając go na prostsze substancje.

Ortolani wysnuła hipotezę, że odpowiednio przetwarzając plastik w warunkach laboratoryjnych, teoretycznie możliwe będzie stworzenie z niego produktu spożywczego. Wynik jej eksperymentu udowodnił, że miała rację.

Jak konkretnie powstały lody na bazie plastiku? Do ich wyprodukowania Ortolani wykorzystała niewielką ilość plastiku pochodzącego z recyklingu. Następnie, we współpracy z naukowcami z London Metropolitan University i Uniwersytetu w Edynburgu w laboratorium rozłożono molekuły plastiku na prostsze substancje. Posłużono się do tego zmodyfikowanymi genetycznie bakteriami.

W kolejnym kroku z substancji tych stworzono wanilinę. Wanilina odpowiada za smak i aromat wanilii w wielu produktach, między innymi w słodyczach, wypiekach, a także w lodach.

Wanilina Eleonory Ortolani pachnie dokładnie, tak jak powinna, czyli wanilią. Jednak ze względu na fakt, że lody powstały na bazie zupełnie nowej substancji, jak na razie nikt nie może ich spróbować. Wanilina czeka na pozwolenia dopuszczające ją do spożycia.

Za swój projekt Ortolani otrzymała grant na dalsze badania nad możliwościami przetwarzania plastiku na jadalne substancje. Projektantka zamierza stworzyć również białka i węglowodany, czyli podstawowe składniki naszej żywności.

Nad jedzeniem na bazie plastiku pracują obecnie również naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Michigan i Uniwersytetu w Illinois. Ich celem jest stworzenie "awaryjnych" produktów żywnościowych dla regionów dotkniętych kryzysem humanitarnym.