Makarony - fundament w gastronomii

Makarony - fundament w gastronomii

Makaron jest wyjątkowym wyznacznikiem w kuchni. Głównie kojarzony jest z Włochami, jednak ma tyle odmian i rodzajów, że jest uwielbiany na całym świecie. Jego uniwersalność sprawia, że jest integralną częścią gastronomii. Za co szefowie kuchni cenią sobie ten produkt? A także jak rozpoznać najlepszej jakości makaron?  

Makarony są bardzo wdzięcznym produktem. Dzięki temu, że na rynku króluje wiele odmian, rodzajów i kształtów, z łatwością szefowie kuchni dopasowują go do swoich dań. Jeżeli jednak pragniesz, by Twój lokal cieszył się renomą, musisz uważnie dobierać składniki do menu. Dlatego zacznijmy od samego początku.

Makaron niejedno ma imię

Niejedno ma imię, a wszystko przez wielość rodzajów dostępnych na rynku. Na początek należy rozróżnić makaron świeży od suszonego. Co ciekawe, w przypadku tego pierwszego sporo się pozmieniało, ponieważ jeszcze do niedawna tylko makarony zrobione w zaciszu domowym były uważane za świeże. Jednak obecnie możemy je dostać już w mrożonej wersji. Z kolei makaron suchy to produkt przemysłowy. Na jakie odmiany makaronów warto zwrócić uwagę?

Makaron z pszenicy miękkiej (makaronowej) jest najbardziej popularny w Polsce. Poza pszenicą typu miękkiego i wody w składzie może zawierać jaja (jednak przeważnie w formie sproszkowanej). Makarony tego typu przede wszystkim różnią się między sobą ilością jaj w stosunku od mąki.

Następną odmianą są makarony semolinowe. Ten rodzaj powstaje przy wykorzystaniu mąki typu durum oraz wody. Ten produkt posiada typowo włoskie pochodzenie, a co ciekawe, makaron tego gatunku zazwyczaj nie zawiera już innych dodatków w składzie.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<