
Manifest "Great Taste Zero Waste" dla branży HoReCa
Już w czwartek, 20 kwietnia, odbędzie się premiera praktycznego przewodnika, skupiającego się na promowaniu dobrych praktyk w gastronomii. Jego motto brzmi: Gotowanie ze smakiem przy jednoczesnym mądrym wykorzystywaniu zasobów. Będzie to bezpłatne wydarzenie online, podczas którego będzie można się dowiedzieć, jak nie marnować w praktyce, odkryć nowe sposoby na oszczędności i jak zbudować odpowiedzialny biznes.
Manifest został stworzony przy współpracy międzynarodowego grona ekspertów zero-waste, w dialogu z szefami kuchni i przedstawicielami branży HoReCa. Projekt jest wspólną inicjatywą EIT Food i Danish Cultural Institute, ze wsparciem Nordic Council of Ministers. Premiera tego przewodnika będzie transmitowana online prosto z Rygi na Łotwie. Wezmą w niej udział eksperci oraz praktycy z regionu Morza Bałtyckiego, którzy działają w obszarze gastronomii, branży spożywczej oraz ograniczania marnotrawienia żywności.
Troska o niemarnotrawienie żywności powoli nie kojarzy się już z ekstrawagancją i dodatkowym obciążeniem w codziennym funkcjonowaniu lokalu gastronomicznego. Obecnie każdy aspekt kuchni gra rolę w tworzeniu niezapomnianego doświadczenia dla gości i kształtowaniu odpowiedzialnego biznesu - od inteligentnego projektowania menu po odpowiedzialne zaopatrzenie i skuteczną komunikację.
Te zasady są podstawą "Great Taste Zero Waste Manifesto". Zawiera on wskazówki, które są dopasowane do różnych typów działalności gospodarczej. Pomogą one zoptymalizować pracę m.in. w szeroko pojętej gastronomii, począwszy od cateringów, a kończąc na hotelach. Przewodnik podkreśla także znaczenie efektywnej komunikacji z zespołem oraz klientami. Dzięki praktycznym wytycznym restauracje, hotele czy cateringi mogą wprowadzić potrzebne zmiany, odkryć nowe sposoby oszczędzania, a także tworzyć bardziej zrównoważone i zyskowne biznesy.
W czasie wydarzenia odbędą się: panel dyskusyjny z ekspertami i lokalnymi przedstawicielami branży z regionu Morza Bałtyckiego, prezentacje innowacyjnych startupów pomagających w niemarnowaniu: Orbisk oraz EcoBean, interaktywne ankiety, prezentacje z gotowymi do użycia wskazówkami i praktycznymi wytycznymi - wszystko w tematyce obierania kierunku na lepsze wykorzystanie zasobów, budowania trwałych, wartościowych a także zyskownych biznesów w sektorze HoReCa.
Udział w premierze przewodnika jest bezpłatny, zaś wydarzenie odbywać się będzie w języku angielskim.
Great Taste - Zero Waste to projekt realizowany dzięki wsparciu EIT Food.