Menu zgodne z prawem? Jest kilka warunków

Menu zgodne z prawem? Jest kilka warunków

Czym wyróżnia się dobra karta menu? Czy chodzi o przyciągającą oko grafikę? A może finezyjne opisy serwowanych dań? Oba te czynniki są z pewnością bardzo ważne. Dziś jednak chciałabym przekonać Cię, że menu pełni głównie rolę praktyczną i oprócz ciekawej grafiki i apetycznych opisów dań powinno zawierać kilka obligatoryjnych elementów, zamieszczenie w menu których powoduje dopiero, iż możemy powiedzieć, że nasze menu nie tylko przyciąga uwagę i zachęca do zjedzenia w naszej restauracji, ale jest również zgodne z prawem.

Po pierwsze - wykaz składników

Pierwszym obligatoryjnym elementem naszego menu, oprócz ceny i nazwy dania, jest wyszczególnienie jego składników. Jak bardzo musi być ono szczegółowe?

Czasem opis jest zupełnie naturalny, np. w przypadku kotleta schabowego w panierce z opiekanymi ziemniakami. Pamiętaj jednak, że jeżeli do tego zamierzasz zaserwować mizerię, powinieneś podać jej skład, a więc czy oprócz ogórków używasz śmietany, mleka czy jogurtu. Dla Twoich gości może to być bowiem bardzo ważna informacja.

Podobnie nie wystarczy napisać w menu "sałatka grecka" czy "nicejska". Powinieneś za to dopisać, jakie warzywa i inne składniki wchodzą w skład tejże sałatki.

Czy musisz wypisywać absolutnie każdy składnik użyty do przygotowania dania? Nie. Jeżeli do sałatki podajesz przykładowo sos winegret, nie musisz szczegółowo opisywać, co kryje się w jego składzie. Spotyka się oczywiście menu, gdzie opisany jest absolutnie każdy składnik. Zwykle dotyczy to jednak dużych, sieciowych restauracji. W każdym jednak przypadku nie jest to ani obowiązkowe, ani - jak się wydaje - potrzebne.

Jeżeli chodzi o prawidłowe układanie menu, wiele rzeczy trzeba robić, kierując się zdrowym rozsądkiem. Przepisy prawa pozwalają nam bowiem w wielu miejscach, z uwagi na ich niedoprecyzowanie, na szeroką interpretację.

Z mojego doświadczenia wynika jednak, że kierując się przy układaniu karty zdrowym rozsądkiem i umiejąc uzasadnić taką a nie inną jej treść, nie musimy się zbytnio obawiać ewentualnej kontroli. Ważne, żebyś układał menu świadomie, a Twój gość wiedział w każdym przypadku, co zamawia na talerzu.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<